Експерт: Ціни на гречку можуть різко обвалитися — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Ціни на гречку можуть різко обвалитися

Аграрний ринок
2024
Станом на середину вересня оптові ціни на гречану крупу знизилися до 8-8,5 тисячі гривень за тонну. В роздрібній мережі варто очікувати фасовану гречану крупу за ціною 10-12 гривень, незабаром навіть менше 10 гривень, вважає заступник гендиректора Української аграрної конфедерації Олександр Ярославський.
Експерт констатує, що торговельні підприємства, що мали значні запаси гречаної крупи за високими цінами, зазнають збитків, а торговці на базарах і невеликі магазини певним чином отримали конкурентну перевагу.
Ярославський каже, що виробники гречки повинні враховувати досвід минулих років і не допустити падіння ціни на гречану сировину нижче того рівня, який забезпечує прийнятну рентабельність її виробництва. Також експерт пояснив, що українські споживачі торік нагнітали ажіотажний попит на гречану крупу, купуючи значно більше, ніж необхідно.
Цього року відбувається зворотний процес, сказав він, і додав, що виробники, користуючись нагодою продати товар ще за прийнятними цінами, викидають на ринок все більше і більше гречки, тим самим збиваючи ціни, які знижуються майже щодня. "Гречана крупа - товар дуже чутливий до надвиробництва, і це відчувають виробники. В ситуації, коли очікується значне збільшення пропозиції і зниження ціни, виробники намагаються якомога швидше реалізувати вирощену гречку", - зазначив Ярославський.
Заступник гендиректора УАК також сказав, що станом на 13 вересня зібрано 245 тисяч тонн, що майже в два рази більше минулорічного показника.
За матеріалами:
Корреспондент.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас