Siemens йде з ядерної енергетики — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Siemens йде з ядерної енергетики

Енергетика
398
Німецька компанія Siemens оголосила, що йде з ринку ядерної енергетики. Глава компанії Петер Лешер заявив, що це рішення було ухвалене у зв'язку з аварією на Японській АЕС "Фукусіма-1", передає ВВС.
В інтерв'ю журналу Spiegel Лешер сказав, що це також відображає "чітку позицію німецького суспільства і політиків з приводу згортання виробництва атомної енергії".
"Брати на себе всю повноту відповідальності за будівництво або фінансування будівництва атомних електростанцій ми більше не будемо", - заявив Петер Лешер, зазначивши, що ця глава в історії компанії закрита.
Спільне підприємство з російським "Росатомом" також буде закрито, хоча, за словами Лешера, Siemens готовий співпрацювати з компанією "в інших сферах". Лешер зазначив, що російська сторона поставилась до цього "з розумінням". При цьому Siemens продовжить виготовляти і експортувати компоненти для парових турбін, які можуть бути використані як в АЕС, так і в теплових електростанціях.
Рішення про припинення робіт в атомній промисловості не буде мати для концерну фінансових наслідків, повідомило агентство Reuters з посиланням на прес-секретаря Siemens.
Нагадаємо, що Siemens побудувала всі 17 АЕС на території Німеччини. Зазначимо, в 2009 р. Siemens припинив 8-річну співпрацю з французькою фірмою енергетичної Areva, бо мав плани повністю будувати атомні станції.
Зазначимо, на початку серпня повідомлялося, що Президент Німеччини Крістіан Вульф затвердив закон про припинення функціонування всіх АЕС країни до 2022 року.
На початку вересня Федеральне статистичне агентство Німеччини в опублікованому аналітичному звіті повідомило, що рішення Німеччини про всебічну відмову від атомної енергетики зробило величезний негативний вплив на галузеву структуру енергоносіїв країни. "Значне підвищення імпорту енергоносіїв в результаті падіння подачі електрики після закриття АЕС зрештою позначилося на економіці Німеччини і стало головною причиною зростання ВВП на другий квартал лише на 0,1% в порівнянні з першим кварталом", - говорилося в звіті.
Слідом за Німеччиною відмовитися від атомної енергетики вирішила і Швейцарія. Чотири швейцарські АЕС з п'ятьма ядерними реакторами будуть закриті до 2034 р. Серед країн, які не мають наміру відмовлятися від експлуатації АЕС - Фінляндія.
У липні Великобританія заявила про продовження будівництва нового покоління атомних електростанцій.
Варто також зазначити, що частка атомної енергетики в світі в 2010 р. становила 5,2% від загального енергобалансу. І навіть після аварії на станції "Фукусіма-1" "мирний атом" буде продовжувати відігравати досить помітну роль в підсумковому світовому енерговиробництві, вважають експерти.
За матеріалами: BBC
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас