Країни єврозони планують оподаткувати біржові операції — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Країни єврозони планують оподаткувати біржові операції

Казна та Політика
253
На минулій у Вроцлаві зустрічі міністрів фінансів ЄС ряд європейських політиків висловилися за введення податку на фінансові трансакції в межах єврозони. Єврокомісія восени внесе відповідну пропозицію, повідомляє Deutsche Welle.
Міністр фінансів та інституційних реформ Бельгії Дідьє Рейндерс на зустрічі міністрів фінансів ЄС відзначив, що якщо неможливо ввести податок на фінансові трансакції "у світовому масштабі" або в межах всього Євросоюзу, то слід спробувати зробити це в 17 країнах єврозони.
Єврокомісар з внутрішніх ринків Мішель Барньє зазначив, що Єврокомісія готова в жовтні виступити з відповідною пропозицією. "Цей захід легко можна реалізувати технічно, виправдано економічно і це є справедливим політичним рішенням", - зазначив він. Глава єврогрупи Жан-Клод Юнкер повідомив, що думка про введення податку в межах Євросоюзу виникла через позицію США, які негативно ставляться до проекту такого податку. Нагадаємо, вперше в зустрічі міністрів фінансів ЄС у Вроцлаві взяв участь міністр фінансів США Тімоті Гайтнер.
Тим часом, німецький міністр фінансів Вольфганг Шойбле виступив з ініціативою введення податку на біржові операції на всій території Євросоюзу. "Аргументи і баланс сил постійно змінюються", - заявив Шойбле, зазначивши, що податок повинен покласти кінець "ірраціональним перегинам на фінансових ринках" і компенсувати витрати на подолання боргової кризи.
Міністр фінансів Великобританії Джордж Осборн заявив, що у країн єврозони залишається все менше часу на врегулювання фінансової кризи. "Всі розуміють, що ситуація дуже серйозна і вимагає невідкладних дій - владі єврозони пора взяти ситуацію під контроль", - заявив Осборн.
Нагадаємо, міністри фінансів країн Євросоюзу 16 і 17 вересня провели дводенні консультації у зв'язку із загостренням кризи в Греції, а також обговорили питання програм економії в Ірландії та Португалії і податок на фінансові трансакції. Господар саміту, міністр фінансів Польщі Яцек Ростовський, заявив, що з останнього питання в Євросоюзі спостерігаються "різні позиції".
Нагадаємо, раніше стало відомо, що європейські лідери в жовтні будуть вирішувати, чи надавати Греції наступний кредит розміром в 8 млрд євро. Зустріч відбудеться 15 жовтня.
Як повідомлялося раніше, глава МВФ Крістіна Лагард закликала до більш сміливих дій по обидва боки Атлантики. Подібні заяви глави МВФ стали реакцією на події, пов'язані з можливим оголошенням Грецією дефолту.
Поки міністри радилися, профспілки з країн ЄС організували масову демонстрацію протесту проти планів урядів ряду європейських держав, що стосуються обмеження бюджетних витрат. У маніфестації взяли участь близько 30 тисяч осіб, третина з яких - члени польської профспілки "Солідарність".
Відзначимо, сьогодні колишній представник правління Європейського Центробанку (ЄЦБ) Юрген Штарк заявив, що країни єврозони повинні будь-що скоротити бюджетний дефіцит, щоб знову завоювати довіру інвесторів, нехай навіть шляхом жорсткої економії, яка може пригальмувати загальне економічне зростання. "Введення заходів жорсткої економії має свої негативні сторони, але зараз найголовніше - повернути довіру інвесторів будь-що" - заявив Штарк. Нагадаємо, Штарк залишив свій пост в ЄЦБ через непереборні розбіжності з колегами з приводу програми викупу європейських держоблігацій.
Варто відзначити, в серпні біржові регулятори низки європейських країн продовжили заборону на короткі продажі акцій низки провідних фінансових концернів. Заборона, зокрема, діє в Іспанії, Франції, Італії, Бельгії та Греції. Франція, Іспанія та Італія продовжили заборони до 30 вересня. Ці заходи підтримали також Бельгія і Греція.
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас