Азаров: Угода про асоціацію має включати перспективу інтеграції в ЄС — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Угода про асоціацію має включати перспективу інтеграції в ЄС

Казна та Політика
289
Угода про політичну асоціацію між Україною та Євросоюзом повинна включати чітку перспективу приєднання України до ЄС. Про це під час конференції в Ялті заявив прем'єр-міністр Микола Азаров, передає прес-служба Кабінету міністрів.
"Чи включати в угоду про асоціацію перспективу європейської інтеграції України? - запитав Микола Азаров. - Однозначно, потрібно включати. ​​Якщо ми думаємо про майбутнє".
Також сьогодні в Ялті екс-прем'єр-міністр Великобританії Тоні Блер заявив, що продовження реформ в Україні сприятиме швидшому укладенню угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Він пообіцяв ще більшу підтримку євроінтеграційних прагнень України після продовження курсу структурних реформ, зокрема, в правовій сфері та для поліпшення бізнес-клімату в Україні. "Ключ до ратифікації та погодження угоди про асоціацію з усіма членами ЄС полягає в тому, що необхідно чітко продемонструвати, що реформи і ті зміни, які відбуваються в Україні, повинні продовжуватися. Зокрема, це надзвичайно важливо також в питанні верховенства права. Необхідно, щоб дотримувалися його виконання", - сказав Блер.
Вчора під час конференції в Ялті перший віце-прем'єр-міністр України Андрій Клюєв повідомляв, що Україна має намір до середини грудня підготувати і подати основні документи про асоційоване членство та зону вільної торгівлі з Європейським Союзом.
Того ж дня комісар Євросоюзу з питань розширення та європейської політики сусідства Штефан Фюле в Ялті сказав, що Україна і Європейський Союз досягли значного прогресу в переговорах з підписання угоди про асоціацію і перейшли на фінальну стадію цього процесу.
Днем раніше заступник міністра закордонних справ України, керівник української групи на переговорах з ЄС Павло Клімкін заявив, що до кінця року Україна має всі шанси завершити переговори з ЄС щодо Угоди про асоціацію. Клімкін зауважив, що майбутня угода - найбільш "амбіційна та інноваційна" з усіх, які коли-небудь ЄС мав з третьою країною.
Відзначимо, раніше Європарламент відклав розгляд українського питання на 16 листопада.
13 вересня директор департаменту політики та безпеки МЗС України Василь Філіпчук заявив, що МЗС України сподівається, що переговори з Євросоюзом щодо угоди про асоціацію буде завершено в жовтні.
Раніше в своїй статті у виданні "Дзеркало тижня. Україна" Президент України Віктор Янукович зазначив, що Україна може стати членом ЄС через десять років. У статті в тому ж видання 20 серпня голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу писав, що успіхи в політиці та економіці країни, досягнуті за 20 років незалежності, будуть зафіксовані в новій амбіційній угоді про асоціацію, що включає поглиблену і всеосяжну зону вільної торгівлі.
22 квітня, Президент України Віктор Янукович затвердив національний план з виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.
Зазначимо, Верховна Рада (ВР) України 5 квітня схвалила за основу і в цілому проект постанови "Про заяву Верховної Ради України "Про співпрацю між Україною та Європейським Союзом у візовій сфері".
А в Ялті міністр закордонних справ Республіки Польща Радослав Сікорський заявив, що Польща активно підтримує прагнення України в отриманні безвізового режиму з Європейським Союзом. "Польща попереду боротьби, щоб Україна отримала безвізовий режим. Якщо ви виконаєте умови переговорів, ви отримаєте безвізовий режим з ЄС, якщо ж ні - то вже даруйте", - сказав Сікорський.
Україна і ЄС почали переговори про нову угоду 5 березня 2007 р., а переговори про створення зони вільної торгівлі - 18 лютого 2008 р. На саміті Україна-ЄС у Парижі 9 вересня 2008 р. Україна не отримала гарантій вступу в ЄС. Замість цього було схвалено рішення про те, що новий документ, що регламентує відносини України і ЄС, буде називатися "Угода про асоціацію".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас