Зниження рейтингу США нічого не змінило — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Зниження рейтингу США нічого не змінило

Казна та Політика
539
Трохи більше місяця минуло відтоді як Standard & Poor's знизило кредитний рейтинг США. У момент цього "епохального" ​​жесту агентства, як і до нього, прогнози та коментарі були найстрашнішими - мало не мільйони безробітних, різке гальмування і без того не дуже жвавого зростання економіки та інше. Поки нічого не сталося. Казначейські облігації як розміщувалися, так і розміщуються, рішення агентства навіть деякою мірою зробило протилежний вплив: їх прибутковість знизилася, а попит на них виріс. Статистика - не слабша, ніж до зниження. Обвал ж на фондових ринках в серпні був лише наслідком давно накопичених проблем, які, врешті-решт, ринок вирішив закласти в ціни - рішення S&P було лише спусковим гачком, не більше, не менше.
Все це, втім, не дивно. Економіка США - це величезний маховик, який, хоч і зазнав збоїв, залишається головним мотором всієї світової економіки і, подобається це чи ні, залишиться таким ще дуже довго. Так само як долар залишиться світовою резервною валютою, і ні євро, ні юань ще дуже довго не зможуть похитнути його позиції.
Навіть якщо відкрити останнє опитування, проведене BofA Merrill Lynch серед керівників, стане очевидно, що економічні проблеми США, незважаючи на гучне обговорення скрізь, де тільки можна, майже нікого не хвилюють. Вся увага прикута до суверенного боргу країн Євросоюзу. І тут, безумовно, є проблеми, причому мають вони, перш за все, політичний, а не економічний характер. Врятувати Грецію можливо - це лише $300 млрд боргу і 3% європейської економіки. Але навіть якщо її не рятувати, негатив від оголошення дефолту може пройти абсолютно спокійно. Так само, як і у випадку зі зниженням кредитного рейтингу США: те, що Греція - банкрут, всім настільки очевидно, судячи з прибутковості суверенних облігацій, що ринок може порахувати оголошення дефолту лише офіційним підтвердженням факту.
Але європейські політики поки демонструють повну нездатність домовитися і прийти хоч до якогось з двох по суті можливих рішень, перетворюючи проблему Греції на мильну оперу з невизначеним кінцем. І саме ця невизначеність веде до народження страшних чуток, домислів і розгойдує фондові ринки по всьому світу, перешкоджаючи, таким чином, утворенню хоч якогось тривалого тренда.
За матеріалами:
Відомості
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас