Шимон Перес: Економіка світу сьогодні повністю глобалізована — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Шимон Перес: Економіка світу сьогодні повністю глобалізована

Казна та Політика
560
Президент Держави Ізраїль Шимон Перес заявив, що в сучасному світі фактично вже не існує національних економік, є тільки глобальна економіка і національні "бідності".
Про це він заявив у спеціальній промові на 8-му Ялтинському форумі YES.
Президент Перес порівняв світ з кораблем, в якому 193 каюти за кількістю країн. "Кожна каюта впливає на життя всього корабля. Коли створюється нова держава - вона займає нову каюту. І те, що в цій каюті відбувається, так чи інакше впливає на рух корабля. Але цей глобальний пароплав не має капітана, і ми не знаємо, в якому напрямку ми пливемо. І ми не можемо на це вплинути, точно так само, як і США, які займають на кораблі таку ж каюту, як і ми".
Глобалізованість економіки змушує переглянути усталені погляди на неї. Зокрема, на думку Президента Переса, вплив психології людей на економічні процеси зріс у декілька разів. "На ринки впливають люди, а ринки не сильно впливають на людей. Згадайте ту історію, коли збірна Іспанії стала чемпіоном світу, а на наступний ранок в Іспанії різко зросло споживання товарів. Жоден учений не може передбачити, в якому настрої завтра прокинеться світ".
Точно так само в сучасному світі радикально змінилися критерії відбору товарів споживачами. Якщо раніше головну роль відігравала якість товарів, то сьогодні - відносини, які складаються у компанії-виробника з людьми. "Чи буде компанія сьогодні продавати більше - залежить не від того, наскільки хороша у неї продукція, а від того, наскільки хороші відносини у цієї компанії зі споживачами і з усіма іншими", - зазначив він. Величезне значення сьогодні має репутація компанії, її соціальна відповідальність. "Якщо компанія хоче бути успішною, вона не повинна створювати враження, що наживається на бідності".
Нарешті, серйозні змін зазнає лідерство - як в приватному секторі, так і в державному. "Лідер сьогодні - це не та людина, яка стоїть на вершині. А та людина, яка йде вперед", - підкреслив Шимон Перес. На його думку, це правило поширюється як на бізнес, так і на політику: "Уряди сьогодні хочуть бути популярними. Але популісти не можуть нормально керувати. Вони роблять все, щоб сподобатися, і в результаті люди перестають їм довіряти".
Нагадаємо, з 15 по 18 вересня 2011 року в Лівадійському палаці Ялти проходить 8-а Ялтинська щорічна зустріч "Україна і світ: спільні виклики, спільне майбутнє", організована "Ялтинською європейською стратегією" (YES) у партнерстві з Фондом Віктора Пінчука.
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас