Азербайджан буде використовувати українську нафтопровідну систему для транзиту сировини в Європу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азербайджан буде використовувати українську нафтопровідну систему для транзиту сировини в Європу

Енергетика
463
Азербайджанська держнафтокомпанія (SOCAR) приступає до реалізації проекту використання української нафтопровідної системи для транзиту сировини в Європу, повідомляє Независимая Газета.
Голова правління "Укртранснафти" Олександр Лазорко заявив, що в 2012 році планується поставити 1,5 млн. тонн азербайджанської нафти через нафтопровід Одеса-Броди і одну з гілок нафтопроводу "Дружба" на НПЗ в Кралупах (Чехія).
"Проведено переговори, і я думаю, що найближчим часом експортні поставки будуть здійснені", - сказав він журналістам у Києві в кулуарах Першого міжнародного нафтового саміту. За його словами, в даний час продовжуються консультації з власниками НПЗ в Чехії, а також оператором словацької частини "Дружби" - компанією Transpetrol, до кінця поточного року планується досвідчена поставка близько 300 тис. тонн азербайджанської нафти в напрямку Чехії.
Зі слів Лазорка стало відомо, що в даний час НПЗ в Кралупах щорічно імпортує близько 2,5 млн. тонн нафти через Трієст, з яких 80% імпорту становить азербайджанська нафта.
Цю інформацію підтвердив також генеральний директор SOCAR Trading (торговий дім SOCAR) Валерій Головушкін. При цьому він уточнив, що нафту планується прокачати не тільки в Чехію, але і в Польщу і Словаччину.
Разом з тим Головушкін відзначив, що компаніям, які здійснюють експорт нафти через Україну, необхідна підтримка з боку українського уряду.
Нагадаємо, що в січні 2011 року в Давосі міністр палива Азербайджану Натік Алієв і його український колега Юрій Бойко підписали міжурядову угоду про заходи з розвитку співробітництва в сфері транспортування нафти територією України.
Варто зазначити, що рішення експортувати свої вуглеводні через Україну в Європу вписується в загальну стратегію Баку з диверсифікації маршрутів доставки азербайджанських вуглеводнів на світові ринки. Оскільки високоякісна азербайджанська нафта завжди затребувана, то Баку вміло використовує цей фактор для розширення свого бізнесу в тих країнах, які імпортують азербайджанські вуглеводні. Ця стратегія успішно пройшла свою апробацію в Грузії і Туреччині. Сьогодні Баку зміцнюється на ринках України. Днями стало відомо, що SOCAR планує до 2025 року довести кількість своїх автозаправних станцій в Україні до 1000 одиниць.
За матеріалами:
Независимая газета
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас