Уряд вирішив створити на базі "Родовід банку" санаційний банк — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Уряд вирішив створити на базі "Родовід банку" санаційний банк

760
Уряд вирішив створити на базі АТ "Родовід банк" санаційний банк. Таке рішення було прийнято на засіданні уряду 14 вересня 2011 р., повідомляє прес-служба Міністерства фінансів.
15 вересня 2011 р. Правління Національного банку України прийняло постанову про припинення тимчасової адміністрації в "Родовід Банку" і про організацію роботи для забезпечення виконання ним функцій санаційного банку.
Також згідно з повідомленням НБУ від 16 вересня 2011 р. №47 - 111/12792 в банку відновлені повноваження загальних зборів, наглядової ради і правління.
Головою правління "Родовід банку" призначений Райтбург Юрій Григорович. Він з січня 2004 року обіймає посаду голови наглядової ради банку "ТК Кредит".
Основною функцією цього банку буде професійна робота з повернення коштів банкам державного сектора за раніше виданими кредитами та іншими зобов'язаннями. При цьому, санаційний банк не надаватиме кредитів і не залучатиме вклади.
Передумовою прийняття такого рішення уряду було подання Нацбанку і його схвалення народними депутатами на засіданні комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності, податкової та митної політики.
В Мінфіні відзначають, що "Родовід банк" має достатній рівень капіталізації, що дозволяє йому виконувати функції санаційного банку без додаткових витрат державних коштів.
Рішення Уряду про утворення санаційного банку також підтримане Світовим банком і МВФ.
Нагадаємо, питання про створення на базі "Родовід банку" санаційного банку було порушено на засіданні парламентського комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики 7 вересня.
Варто зазначити, що ініціатива НБУ з'явилася незадовго до остаточного виведення тимчасової адміністрації з "Родовід Банку". Згідно з останніми змінами в законодавстві, регулятор більше не може продовжувати управління цією установою.
Нагадаємо, 31 серпня Служба безпеки України повідомляла про завершення досудового слідства у кримінальній справі за обвинуваченням колишнього тимчасового адміністратора ВАТ "Родовід Банк" Сергія Щербини. Слідством встановлено, що в 2009 році Щербина, перевищивши свої службові повноваження, уклав угоду з адвокатською компанією про надання правової допомоги і перерахував останній 301,6 млн грн, що призвело до значного матеріального збитку.
Кримінальну справу було направлено до Генеральної прокуратури України.
Раніше повідомлялося, що голова Державної фінансової інспекції України Петро Андрєєв заявив, що його відомство після переходу під контроль держави "Родовід Банку" виявило в ньому фінансові зловживання на суму понад 22,6 млрд грн.
"Родовід Банк" був рекапіталізований на 8,4 млрд грн (99,99% акцій банку в даний час належить державі), з яких 5,6 млрд грн призначалися для виплати вкладів фізичних осіб ліквідованого "Укрпромбанку". При цьому після переведення коштів вкладників "Родовід Банку" в "Ощадбанк", цей банк повернув вкладникам проблемного "Родоводу" понад 3,6 млрд грн. Частина коштів були переоформлені як вклади "Ощадбанку".
На 1 липня 2011 р. "Родовід Банк" займав 23-є місце за активами (9,57 млрд грн) з капіталом 4,19 млрд грн. У I півріччі він став лідером зі збитків - 901 млн грн. З квітня 2009 р. в банку діяла тимчасова адміністрація.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас