Янукович: Україна виконає всі зобов'язання перед кредиторами при реструктуризації "Нафтогазу" — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович: Україна виконає всі зобов'язання перед кредиторами при реструктуризації "Нафтогазу"

Енергетика
337
Україна виконає всі зобов'язання перед кредиторами при реструктуризації "Нафтогазу України". Про це заявив Президент України Віктор Янукович на Ялтинському міжнародному форумі з глобальних світових проблем.
"Ми ведемо переговори з кредиторами, щоб знайти модель, яка б задовольняла і Україну, і наших кредиторів. Ми обов'язково виконаємо всі наші зобов'язання", - сказав глава держави. Він нагадав, що Україна підписала європейську Енергетичну хартію, "яка передбачає реструктуризацію "Нафтогазу України" і поділ цієї важкої організації на декілька самостійних підприємств".
За словами Януковича, нові компанії "необхідно акціонувати і виводити на IPO, знаходити інвестиційні ресурси і модернізувати".
Нагадаємо, 7 вересня ц.р. міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко заявив, що погашення боргів НАК "Нафтогаз" буде здійснено шляхом часткового продажу акцій компаній, створених після його реструктуризації. "Ми ведемо переговори з партнерами, перед якими "Нафтогаз" має кредитні зобов'язання. Ми вирішили частково продати акції компанії, які підуть на погашення кредиту", - зазначив Бойко.
Також міністр зазначив, що цих грошей цілком вистачить на покриття всіх кредитних зобов'язань: "За нашими розрахунками, у нас ще залишиться 7 млрд дол., які підуть на збільшення видобутку газу, а також ми зможемо інвестувати в цей видобуток".
За словами міністра, робота з реформування "Нафтогазу" буде завершена до 1 січня 2012 р. За рахунок реструктуризації НАК "Нафтогаз України" вдасться заощадити від 10 до 12 млрд дол. "Реструктуризація нам дасть насамперед додаткові гроші в обсязі приблизно від 10 до 12 млрд дол., які будуть спрямовані на системи енергоефективності та збільшення видобутку газу в нашій країні", - сказав Бойко.
Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв про намір ліквідувати НАК "Нафтогаз", щоб переглянути газовий договір з Росією.
Також Азаров заявляв про те, що зі складу НАК виведуть газовидобувну компанію "Укргазвидобування" з подальшим виведенням її на біржу для залучення 5-10 млрд дол. інвестицій. Азаров не уточнив обсяг пакета акцій, який буде виставлений на продаж. Однак високопоставлене джерело газети "Комерсант-Україна" в Міненерго повідомило, що мова йде про 25% або 50%, а вартість компанії оцінюється в 25 млрд дол. "Якщо до кінця року вдасться пройти всі необхідні погодження, "Укргазвидобування" буде приватизована до кінця 2012 року", - пояснило джерело.
Раніше в коментарі РБК-Україна народний депутат від фракції БЮТБ, член комітету Верховної Ради України з питань ПЕК, ядерної політики та ядерної безпеки Олександр Гудима заявив, що ускладнити запланований процес реформування можуть борги українського монополіста.
"Коли мова йде про практичні кроки, то це дуже складно, тому що НАК "Нафтогаз" є великим боржником. Якщо Азаров взявся реалізовувати те, що він сказав, то це вже остаточно підштовхнуло Україну до європейців, тому що це європейське вимога. Для того, щоб вони давали кредити на реконструкцію ГТС, вони хочуть мати справу не з НАК "Нафтогаз", а з державним підприємством "Укртрансгаз", де 100% буде належати державі, і яке буде займатися виключно транспортуванням газу. Але що вони будуть робити з тими величезними боргами, які сядуть на якусь структуру? Вони ж їх не можуть списати. Всі кредитори відразу після цих слів Азарова почали обдзвонювати і питати про те, що буде з їхніми грошима, бо НАК винен величезні гроші багатьом кредиторам. А на це питання ми відповіді не маємо", - підкреслив народний депутат.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас