Мінфін пролив олію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Мінфін пролив олію

Аграрний ринок
858
В Міністерстві фінансів пропонують встановити з 1 січня мито на експорт соняшникової олії, повідомив учора міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк. Воно може скласти 5% вартості експортного контракту, але не менше 42 євро/т. Крім того, мита пропонується ввести на експорт насіння ріпаку (9%, але не менше 15 євро/т) і соєвих бобів (12%, але не менше 33 євро/т), а також продовжити до кінця маркетингового року (1 липня 2012 ) дію мит на експорт зернових, яка закінчується 1 січня 2012 року.
Таким чином Міністерство фінансів намагається підвищити доходи бюджету, стверджує Присяжнюк. У Мінфіні коментарів не дали. Але за оцінками генерального директора аналітичної компанії "Агроконсалт" Сергія Феофілова, підвищення може скласти від 5 до 7 млрд грн в залежності від реакції виробників. За даними асоціації "Укроліяпром", в 2010/11 маркетинговому році українські підприємства виробили 2,95 млн т соняшникової олії, що на 3,8% більше, ніж у минулому сезоні. Експорт при цьому склав 2,65 млн т - Україна стала найбільшим продавцем соняшникової олії в світі. Згідно з прогнозами німецької компанії Oil World, в 2011/12 маркетинговому році експорт міг зрости до 2,8 млн т, що забезпечило б надходження до бюджету не менше 117,6 млн євро.
Але в результаті введення мита експорт скоротиться, впевнені учасники ринку. За оцінками гендиректора "Укроліяпром" Степана Капшука, виробництво соняшникової олії може скоротитися на 30%, до 2,1 млн т, а експорт - на 32,5%, до 1,8 млн т. "Україна втратить світовий ринок - нас витіснять з нього російські виробники, як це вже сталося в цьому році з зерном", - вважає він. За словами джерела в Мінагрополітики, на тлі чуток про введення мит в регіонах виробники олії вже скорочують закупівлі сировини.
Зниження внутрішнього попиту на насіння соняшнику може призвести до переорієнтації експорту, стверджує президент асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Алекс Ліссітса. "Закупівельні ціни через скорочення виробництва олії знизяться, і буде вигідніше експортувати насіння для європейських виробників, навіть з урахуванням нинішнього мита на їх експорт (зараз 11%, а з 1 січня скоротиться до 10%)",- пояснює він. В кінці серпня закупівельні ціни знизилися майже на 17%, до $500/т - внаслідок зростання врожаю у світі. Введення мита скоротить їх ще на $30-40, вважає Капшук. "Це поставить аграріїв фактично на межу рентабельності", - говорить він.
Мінагрополітики, як і аграрії, виступає проти нововведення, заявив Присяжнюк. Примітно, що в проекті держбюджету на 2012 рік, який вчора був переданий до парламенту, доходи від введення мит на олію і зернові не передбачені. За словами Присяжнюка, це питання поки тільки обговорюється в уряді. Міністерство також виступало за скасування мит на зернові, але в уряді не прислухалися до думки Мінфіну.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас