Бюджет затягне пояс — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Бюджет затягне пояс

Казна та Політика
1399
Вчора ввечері уряд в останній відведений йому день зареєстрував у Верховній раді законопроект N9000 "Про державний бюджет на 2012 рік". Одночасно в розпорядженні виявилася презентація проекту бюджету, яку напередодні міністр фінансів Федір Ярошенко представив членам уряду.
У презентації зазначається, що доходи бюджету в 2012 році зростуть на 12,5% - до 333,7 млрд грн. Враховуючи, що номінальний ВВП збільшиться значніше - на 16,6% - і перевищить позначку в 1,5 трлн грн, частка перерозподілу ВВП через зведений бюджет скоротиться до 28,5%. При цьому в наступні два роки темпи зростання сповільняться ще більше - обсяг надходжень збільшиться всього на 23,4 млрд грн (+7%) і 10 млрд грн (+2,9%) відповідно. Це буде наслідком зниження ставок податку на прибуток (у 2012-2014 роках з 23% до 16%) та ПДВ (з 20% до 17%).
Державній податковвй службі Мінфін доручає зібрати наступного року 158,5 млрд грн (найбільший приріст забезпечить внутрішній ПДВ) і буде збільшувати плани на наступні два роки. Держмитниця повинна буде перерахувати 113,4 млрд грн, але вже через два роки митники зіткнуться із запланованим падінням відрахувань на 1,8 млрд грн. Втім, ці орієнтири можуть бути переглянуті, адже тільки за один день Мінфін збільшив у проекті бюджету-2012 доходи на 3,9 млрд грн.
Обмеженість ресурсної бази не дозволить уряду значно збільшити витрати несоціального характеру. У 2012 році, наприклад, на розвиток мінерально-сировинної бази буде виділено стільки ж, скільки і в поточному році, - 500 млн грн, а в середньостроковій перспективі зростання складе лише 56 млн грн. Витрати на реалізацію проектів енергоефективності скоротяться на більш ніж 590 млн грн - до 2,7 млрд грн.
Обсяги видатків на будівництво доріг (крім погашення кредитів "Укравтодору") в 2012 році будуть на 400 млн грн нижчі, ніж у нинішньому, і складуть 14 млрд грн, а до 2014 року фінансування досягне 18,4 млрд грн. Бюджетна підтримка ЖКГ буде скорочена вдвічі - з 900 млн грн до 400 млн грн. Аграрії протягом трьох років зможуть розраховувати приблизно на одну і ту ж суму - в межах 19,6-21,8 млрд грн, причому в поточному році вони отримають 20,5 млрд грн. Підтримка вугільної галузі в 2012 році буде вищою, ніж у попередні декілька років (9,5 млрд грн), але вже до 2014 року фінансування складе 8,2 млрд грн.
Експерти здивовані такими консервативними настроями уряду, оскільки і зростання економіки, і інфляція повинні дозволити отримати більше коштів. "Це нелогічно, доходи в середньому зростають на 20%. Очікувати падіння цін не варто, ми девальваційно вразлива країна", - вважає директор центру "CASE-Україна" Дмитро Боярчук. Економіст Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Молдован зазначає, що Кабмін робить песимістичний прогноз, щоб потім задекларувати "колосальне перевиконання".
Аналітики впевнені, що галузі, які отримують зараз держпідтримку, при такому рівні дотацій повинні почати більшою мірою розраховувати на власні сили. "Це поганий сигнал. У багатьох фахівців є думка, що для підтримки темпів економічного зростання потрібно збільшувати капітальні інвестиції на рівень не менший, ніж зростання доходів. У нас не так. І незрозуміло, яка спрямованість бюджету - соціальна, споживча, інноваційна", - говорить генеральний директор Бюро економічних і соціальних досліджень Валерій Гладкий. Припинення зростання дотацій вугільної галузі експерти пояснюють прийдешньою її приватизацією, а аграріям - лібералізацією внутрішнього ринку. "Найближчим часом парламент почне роботу над проектом держбюджету. Поки що я маю до проекту деякі зауваження, - заявив вчора президент Віктор Янукович.- Як кажуть, досконалості немає межі. Я розраховую, що Рада підійде до цього питання творчо, хоча ми знаємо, що цей процес занадто політизований".
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас