Світовий банк відзначає готовність ЦБ РФ підтримати банки ліквідністю — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Світовий банк відзначає готовність ЦБ РФ підтримати банки ліквідністю

Казна та Політика
101
Центробанк РФ готовий надати російським банкам додаткову ліквідність, якщо ситуація на ринку різко зміниться, вважає головний економіст СБ з Росії Желько Богетич.
ЦБ напередодні знизив до 5,25% мінімальну ставку аукціонів одноденного і тижневого РЕПО, яка є ключовою в умовах дефіциту ліквідності. Аналітики оцінили це рішення регулятора як деяке пом'якшення грошово-кредитної політики в умовах збільшення ризиків ліквідності. Регулятор одночасно підвищив фіксовану ставку з депозитних операцій на один і сім днів до 3,75% річних, звузивши тим самим коридор відсоткових ставок до 150 базисних пунктів, що, на думку ЦБ, повинно сприяти обмеженню волатильності відсоткових ставок грошового ринку в умовах ризику виникнення ситуації нестачі рублевої ліквідності в банківському секторі.
"ЦБ РФ зберіг ставку рефінансування без змін, знизив відсоткові ставки з окремих операцій надання ліквідності і підвищив відсоткові ставки з депозитних операцій. Це сигналізує про готовність ЦБ до більш активних дій у разі різкого погіршення ситуації з ліквідністю на глобальних ринках і в Росії", - сказав Богетич у четвер журналістам. Характеризуючи ситуацію в російському банківському секторі, представник СБ зазначив, що "в умовах перспективного зниження відсоткових ставок активне відновлення кредитування триває". "Проте сукупний кредит приватному сектору як частка у ВВП залишається на низькому рівні, є потенціал для майбутнього зростання", - додав він.
Прем'єр-міністр Володимир Путіним 9 серпня заявив, що фінансові влади РФ за необхідності нададуть необхідну ліквідність ринків. Перший заступник голови ЦБ Олексій Улюкаєв на початку тижня заявив, що Банк Росії [Банк Росії] очікує у вересні-жовтні цього року на подальше зниження ліквідності в банківському секторі щодо нинішнього рівня приблизно в 1 трлн рублів.
За матеріалами:
РІА Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас