Янукович доручив створити регіональні резерви зерна — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Янукович доручив створити регіональні резерви зерна

Аграрний ринок
202
Президент України Віктор Янукович вимагає від регіонів створити найближчим часом регіональні резерви зерна для уникнення загрози зростання цін на хліб. Таке доручення президент дав керівникам регіонів під час засідання Ради регіонів, передає кореспондент РБК-Україна.
"Тільки Дніпропетровська область сформувала необхідні ресурси зерна. Хмельницька область, місто Київ і Севастополь взагалі не закупили жодної тонни зерна. Чому це так? У чому справа?", - запитав Президент, звертаючись до керівників облдержадміністрацій.
За словами президента в Україні прогнозується хороший урожай і вже зараз зібрано більше 34 млн тон.
"Я хотів би підкреслити, що своєю бездіяльністю ви створюєте загрозу необґрунтованого зростання цін на хліб. Попереджаю, що за такий підхід до роботи будете нести персональну відповідальність і я хотів би, щоб через місяць, Микола Володимирович (Присяжнюк-міністр аграрної політики) Ви мені на стіл поклали звіт з цього питання. Через місяць. Я вимагаю в найкоротші терміни в повному обсязі виконати завдання щодо створення регіональних резервів зерна", - сказав глава держави.
Нагадаємо, 30 серпня ц.р. перший віце-прем'єр-міністр - міністр економічного розвитку і торгівлі України Андрій Клюєв на селекторній нараді з керівниками всіх регіонів України поставив перед керівниками обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій завдання прискорити роботу з наповнення державних і створення регіональних резервів зерна.
Клюєв нагадав, що збирання ранніх зернових практично завершено: зібрано пшениці понад 23 млн т; триває збирання круп'яних культур, попереду прибирання кукурудзи.
Він заявив, що Аграрний фонд недостатньо працює над поставками продовольчого зерна цьогорічного врожаю. За даними першого віце-прем'єра, до Аграрного фонду надійшло лише 401 тис. т або 45% передбачених обсягів. Всього в державному інтервенційному фонді є лише 523 тис. т зерна, заявив він. Перший віце-прем'єр-міністр поставив завдання прискорити формування державного інтервенційного фонду, в тому числі поставки в нього продовольчого зерна врожаю 2011 р. за форвардними контрактами.
Також Клюєв доручив забезпечити відповідні умови зберігання зерна врожаю поточного року на зернових складах. Він також заявив, що Держсільгоспінспекції необхідно посилити контроль за якістю зерна врожаю 2011 р. і умовами його зберігання.
Раніше прем'єр-міністр України Микола Азаров повідомив, що Україна планує закупити 2,5 млн т зерна. За словами Азарова, продовольчій безпеці країни нічого не загрожує. "У нас достатні запаси зерна. Держава створює зараз такі запаси. І в державний резерв і до аграрного фонду такі закупівлі ведуться. Вони дозволять нам стабілізувати ситуацію перш за все в осінньо-зимовий період, безумовно навесні. Ми плануємо закупити більше 2,5 млн т зерна. Регіональні фонди створюють вже запаси приблизно на 1 млн т. Тому говорити про якийсь дефіцит не доводиться", - сказав прем'єр-міністр України.
Нагадаємо, 18 серпня Президент Янукович заявив, що в Україні не буде дефіциту хліба, але не виключене його незначне подорожчання в інтересах сільгоспвиробників.
Янукович тоді зауважив, що незважаючи на складні погодні умови, цього року в Україні очікується врожай зернових на рівні близько 40 млн т, зокрема з них близько 17 млн ​​т - продовольчої пшениці.
За словами Президента, середня річна потреба України в продовольчій пшениці становить близько 6 млн т.
Глава держави також зазначив, що з урахуванням внутрішньої і світової ситуації на ринку зернових сьогодні актуальними завданнями для влади є забезпечення держави хлібом, а також вигідна робота на зовнішніх ринках.
Раніше, заступник генерального директора Аграрного фонду України Олександр Лавринчук заявив, що Аграрний фонд України сформує необхідний зерновий резерв за найближчі 2-3 місяці. За його словами, державний інтервенційний фонд буде становити близько 5 млн т зерна.
Нагадаємо на початку липня 2011 р.. Клюєв заявив, що Аграрним фондом з метою забезпечення стабільності на зерновому ринку має бути закуплено на 2011 р. близько 3 млн т зерна. Крім того, він повідомив, що "навесні Аграрний фонд почав укладати форвардні угоди на поставку зерна до Державного інтервенційного фонду. Обсяг склав 860 тис. т на суму 1,5 млрд грн".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас