Греція наближається до боргової розв'язки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Греція наближається до боргової розв'язки

Казна та Політика
2211
Ситуація навколо боргових проблем Греції підходить до розв'язки. Вчора ввечері уряд Греції почав переговори з найбільшими грецькими банками про реструктуризацію держборгу. Ситуацію із зовнішніми позиками країни, за якими дефолт може бути оголошений вже в жовтні 2011 року, на екстреній нараді обговорювали директори МВФ. Після того як Франція напередодні зажадала від Греції гарантій з повернення антикризової допомоги, стало очевидно, що чинні в єврозоні домовленості з Греції вже не працюють. Вчора ж Єврокомісія офіційно визнала, що готує план об'єднання держборгу країн ЄС, незважаючи на протести Німеччини.
Ситуація з грецькою борговою кризою вчора розвивалася вже практично неконтрольовано. Нагадаємо, зараз проходять консультації органів ЄС, ЄЦБ і єврозони, що аналізують ефективність вжитих Грецією заходів щодо скорочення дефіциту. Вердикт експертів до кінця тижня буде прямо впливати на надання Греції чергового траншу допомоги європейського "стабфонду" EFSF в €8 млрд, без нього вже в жовтні 2011 року Греція, в майбутньому дефолт якої, виходячи з котирувань "страховок" за держборгом CDS, повністю впевнений ринок, обслуговувати держборг не зможе. Вчора ж джерела в уряді Греції оголосили про переговори з двома грецькими держбанками - ATEbank і Hellenic Postbank - про їхню участь у майбутній реструктуризації грецького держборгу.
Нагадаємо, зараз, незважаючи на всі припущення про те, що буде з грецьким держборгом у майбутньому, він офіційно обслуговується, офіційних планів відмови ні в ЄС, ні у Мінфіну Греції немає. Це вчора, по суті, і констатувала федеральний канцлер ФРН Ангела Меркель, яка провела телеконференцію з президентом Франції Ніколя Саркозі і головою грецького уряду Йоргасом Папандреу. За підсумками дискусії вона лише повторила, що дефолт Греції "неприйнятний" для ЄС. Вочевидь, темою обговорення стали вимоги Франції до Греції про гарантії повернення додаткової допомоги країні з боку кредиторів зони євро. Коли в серпні 2011 року таких гарантій попросила Фінляндія, це було сприйнято в єврозоні з обуренням, зараз же очевидно, що це вже загальна вимога, а, отже, принципового консенсусу в ЄС з питання про те, як допомагати Греції (а значить, й іншим країнам) у разі непередбаченого негативного розвитку ситуації, вже немає.
Про гостроту ситуації говорить і те, що вчора на екстреній "неформальній" сесії ситуацію з грецьким боргом обговорювала рада директорів МВФ. Очевидно, схема "порятунку євро" до жовтня буде змінюватися. Вчора голова Єврокомісії Жозе Мануел Баррозу офіційно заявив на сесії Європарламенту, що Єврокомісія готує проект директив ЄС, що дозволяють емісію "облігацій єврозони" - паперів EFSF, розміщенням яких фонд може вирішувати проблеми додаткового фінансування економік єврозони, що перебувають в борговій кризі. Нагадаємо, Німеччина раніше виступала жорстко проти "облігацій єврозони" як вирішення проблеми, наполягаючи на здатності "проблемних" країн ЄС погасити кризу жорсткістю бюджетної політики.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас