Єврокомісія представить проект єдиних облігацій єврозони — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Єврокомісія представить проект єдиних облігацій єврозони

Казна та Політика
260
Європейська комісія (ЄК) "незабаром" представить проект єдиних облігацій єврозони. Про це сьогодні повідомив голова ЄК Жозе Мануель Баррозу, передає Reuters.
"Треба сказати відверто: це не вирішить всіх наших проблем. Скоріше, це буде частиною комплексного підходу до подальшої економічної і політичної інтеграції", - зазначив Баррозу.
Також, за його словами, необхідне подальше поглиблення інтеграції зони євро. Вирішення боргової кризи почнеться лише тоді, коли країни єврозони зможуть показати, що вони здатні виконати свої наміри, резюмував глава ЄК.
Єдині облігації єврозони розглядаються як вихід з європейської боргової кризи. При цьому в самій Європі поки немає єдності в думках щодо випуску облігацій зони євро, який багато аналітиків вважають дієвим виходом з боргової кризи, що охопила регіон. Раніше лідери провідних економік ЄС - Франції та Німеччини - повідомили, що не підтримують ідею випуску облігацій. Відсутність у них ентузіазму щодо цієї ініціативи пояснюється тим, що в разі подібної емісії фінансове навантаження на країни з сильною економікою різко збільшиться.
Передбачається, що в разі введення єврооблігацій вже в перший рік видатки державного бюджету ФРН зростуть на суму до 2,5 млрд євро - за рахунок збільшення відсоткових ставок.
З іншого боку країни Єврозони, які вже випробували на собі тиск держборгу, виступають за випуск спільних облігацій. Так, в Італії вважають, що таке рішення зніме напруженість на фінансових ринках і допоможе відновити довіру інвесторів.
Нагадаємо, що про єдині облігації єврозони, як механізм уникнення кризи і порятунку євро раніше заявляв американський фінансист Джордж Сорос. "Інакше євро впаде. І його крах завдасть банківській системі таких збитків, які навіть неможливо підрахувати", - сказав Сорос.
Випуск єдиних облігацій - це створення системи фінансових трансфертів, коли багаті країни Єврозони будуть субсидіювати бідніші.
Втім, незважаючи на всі нюанси, потенційні інвестори вже висловлюють наміри придбання облігацій єврозони.
Так, в бразильській пресі з посиланням на джерело в одному з центральних банків з'явилася інформація про те, що країни BRICS (Бразилія, Росія, Індія, Китай і ПАР) розглядають можливість колективних вкладень в облігації, номіновані в євро, для допомоги єврозоні у подоланні кризи суверенних боргів. Рішення про купівлю облігацій єврозони може бути прийнято на зустрічі міністрів фінансів і глав центробанків BRICS, яка відбудеться 22 вересня 2011 р. у Вашингтоні.
Крім того міністр фінансів РФ Олексій Кудрін заявив, що Росія готова купити єврооблігації валютного союзу, якщо буде прийнято рішення про їх випуск. При цьому Москва продовжить працювати з зобов'язаннями окремих країн єврозони заради диверсифікації ризиків.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас