Гривня вийшла на барикади — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Гривня вийшла на барикади

Казна та Політика
5982
За оцінками НБУ, зміцнення курсу нацвалюти виходить зі зростання ймовірності утримання за результатами 2011 р. інфляції в межах однозначного числа. "Нацбанк вважає, що і надалі інфляція буде в прогнозованих межах, і бачить перспективу зміцнення гривні", - повідомив на порталі центробанку глава Національного банку Сергій Арбузов.
Деталі та терміни такої перспективи глава НБУ не уточнив. Втім, раніше в ЗМІ Сергій Арбузов заявляв про максимально допустиму амплітуду річних коливань курсу гривні в межах 2,5%. "Це не вперше, коли з вуст глави НБУ звучить подібна риторика щодо стабільності курсу і впевненості в її підтримці за допомогою інструментів управління ліквідністю і валютних резервів. Причиною є динаміка платіжного балансу з початку року, коли приплив капіталу за фінансовим рахунком є достатнім для фінансування дефіциту поточного рахунку", - пояснює оптимізм чиновника макроекономіст ІК "Трійка Діалог Україна" Ірина Піонтковська.
На думку аналітика ІК Phoenix Capital Олександра Лозового, впевненість у можливому зміцненні курсу гривні базується на розрахунках паритету купівельної спроможності, відносно якої нацвалюта є значно недооціненою. Однак, за його словами, дані розрахунки можуть використовуватися при оцінці довгострокових трендів, у той час як на поточний момент більш важливим фактором є стан платіжного балансу і настрої населення щодо валютного балансу заощаджень. "Адже при погіршенні дефіциту поточного рахунку і недостатності припливу капіталу курс гривні може сильно знизитися", - нагадує експерт. У короткостроковому ж періоді експерт передбачає лише зростання ризиків послаблення обмінного курсу гривні.
"Зміцнення гривні може відбуватися виключно шляхом стерилізації гривневої маси. Однак цей процес я б назвав не зміцненням гривні, а підтримкою її стабільності", - коментує директор аналітичної групи Da Vinci AG Анатолій Баронін. На його думку, з останнім НБУ прекрасно справляється, адже така політика демонструє свою ефективність.
Втім, вже через 2-3 місяці цих заходів буде недостатньо. Більше того, в умовах ризику нового витка світової економічної кризи, за словами аналітика, ніяких передумов зміцнення курсу гривні не існує. Якраз навпаки - можна говорити про зростання ризику девальвації, спровокованої "осіданням" ключових експортних ринків. А різке зростання від'ємного сальдо зовнішньої торгівлі України не дає жодних надій на ревальвацію нацвалюти. "Вирівнювання балансу в зовнішній торгівлі, стимулювання внутрішнього ринку та нарощення експорту - єдині умови стабілізації гривні. А в умовах такого істотного перекосу в торговельному балансі країни найбільш швидким рішенням проблеми виглядає девальвація", - говорить Анатолій Баронін. Тому, на думку експерта, під словами "перспектива зміцнення гривні" НБУ має на увазі все ж стабілізацію курсу.
"Швидше за все, глава НБУ під перспективою зміцнення гривні мав на увазі зміцнення в реальному вираженні. Тобто з урахуванням інфляційного диференціала з країнами - торговельними партнерами, а не номінальне зміцнення відносно долара", - міркує Ірина Піонтковська.
Не вірить у зміцнення курсу гривні і начальник відділу аналізу фінринків "ING Банк Україна" Олександр Печеріцин. За його припущеннями, цілком можливо, що активізація експорту зернових у вересні дозволить дещо покращити торговельний баланс, що призведе до невеликого надлишку пропозиції валюти на ринку. Але навіть у такому разі не варто очікувати значного зміцнення гривні. І єдине, на що варто розраховувати, за словами банкіра, так це на продовження згладжування дисбалансу за рахунок інтервенцій.
При цьому, за словами опитаних експертів, існуючі коливання провідних світових валют не можуть ні зміцнити позиції гривні, ні істотно підірвати її стабільність. Тому всі ризики пов'язані виключно з внутрішніми і зовнішніми процесами на товарних і сировинних ринках.
Якщо все ж урядом і Нацбанком буде прийнято рішення саме про зміцнення гривні як ревальвації, то, на думку Анатолія Бароніна, країна повторить сценарій попередніх двох років, включаючи обвал гривні за прикладом 2008 р. "Це буде дуже недалекоглядне рішення, яке остаточно підірве довіру до нацвалюти. Я б рекомендував Нацбанку разом з урядом сьогодні сконцентрувати увагу на запобіганні різким коливанням на ринку і підготовки до м'якої девальвації, компенсованій зниженням інфляції, активізацією внутрішнього ринку та стимулюванням експорту", - радить експерт. При цьому, за його словами, необхідно опрацювати механізми компенсації гривневих заощаджень населення на банківських рахунках, можливо, за рахунок підвищення ставок по гривневих депозитах. Такі дії влади повернуть довіру населення до політиків і фінансової системи загалом.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас