Азаров: Податковий кодекс наступного року дасть додаткові інвестиції бізнесу в розмірі 47 млрд грн — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Азаров: Податковий кодекс наступного року дасть додаткові інвестиції бізнесу в розмірі 47 млрд грн

Казна та Політика
2677
Реалізація Податкового кодексу в 2012 р. дасть бізнесу додаткові інвестиції в 47 млрд грн. Такий прогноз на засіданні Кабінету міністрів України висловив прем'єр-міністр Микола Азаров, передає кореспондент РБК-Україна.
"Загалом реалізація положень Податкового кодексу України дасть бізнесу додатковий інвестиційний ресурс близько 47 млрд грн. В результаті ми очікуємо зростання прибутку підприємств на 16,7%", - заявив Азаров.
Він також нагадав, що в 2012 р. ставка податку на прибуток знизиться на 2%: з 23% в 2011 р. до 21% в 2012 р.
"Тривають "податкові канікули" зі сплати податку на прибуток для новостворених і малих підприємств. Діятимуть податкові пільги та преференції для індустрій, які є для нас пріоритетними: суднобудівної та авіабудівної промисловості, машинобудування для агропромислового комплексу, легкої промисловості, підприємств з надання готельних послуг та інших", - зазначив Азаров.
Нагадаємо, що 4 серпня Президент Віктор Янукович підписав Закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України (щодо вдосконалення деяких норм Податкового кодексу України)".
Законом зокрема встановлюється, що платник податків під час проведення документальних планових та позапланових виїзних перевірок не має права надавати уточнюючі розрахунки до наданих раніше декларацій. Крім того, платник податку, який діяв відповідно до консультації податкового органу, не може бути притягнутий до відповідальності.
Документом також встановлюється, що до введення в дію положень щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності малого бізнесу не проводяться фактичні перевірки фізосіб-підприємців, які не зареєстровані платниками ПДВ, і юросіб, які працюють за спрощеною системою оподаткування з включенням ПДВ в єдиний податок.
Також закон передбачає, що в разі зменшення суми отриманого доходу за попередній квартал поточного року більш ніж на 20% в порівнянні з розрахунковою очікуваною сумою, він має право скоротити суму авансового платежу, яка підлягає сплаті в наступний період, пропорційно зменшенню суми доходу.
Відповідно до закону, звільняється від оподаткування прибуток підприємств паливно-енергетичного комплексу в рамках фактичних витрат, які не перевищують загальну річну суму: передбачених інвестиційними програмами, схваленими органом, який здійснює держрегулювання в сфері електроенергетики та на ринку природного газу, на капітальні вкладення з будівництва електричних мереж, станцій, магістральних газопроводів, підземних сховищ газу, у тому числі сум, спрямованих на повернення кредитів для фінансування цих цілей; передбачених проектами, фінансування яких здійснюється за рахунок суб'єктів природних монополій, виробників електричної, теплової енергії згідно з рішеннями Кабміну; витрат у рамках інвестиційної складової.
На думку голови комітету з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики Віталія Хомутинника, прийняті зміни до Податкового кодексу сприятимуть збільшенню податкових надходжень до державного бюджету.
"До загального фонду державного бюджету цього року надійшло 90,5 млрд грн, на 40 млрд грн більше, ніж минулого року (темпи зростання становлять 180%), надходження з ПДВ збільшилися на 18 млрд грн (в 1,9 разів), з податку на прибуток - на 11,7 млрд грн (в 1,8 рази). Враховуючи, що на початку липня ми прийняли комплексні зміни до Податкового кодексу, думаю, ця тенденція посилиться", - зазначив він.
За словами голови профільного комітету ВР, завдяки введенню нових механізмів адміністрування податків у Податковому кодексі, країна отримала позитивні результати в наповненні державного бюджету в першому півріччі цього року.
Хомутинник також зазначив, що саме в першому півріччі кількість перевірок з боку податківців зменшилася майже вдвічі.
При цьому процес внесення змін до Податкового кодексу набуває постійного характеру.
Так, 12 вересня Віктор Янукович доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову розробити і в установленому порядку внести в місячний термін на розгляд Верховної Ради України законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України, інших законодавчих актів України з метою запобігання необґрунтованим втратам бюджетних коштів.
Доручення передбачає серед іншого: упорядкування пільг, встановлених Податковим кодексом України, зокрема, для стимулювання інвестиційної діяльності, уніфікацію підходу до їх надання; впровадження для суб'єктів господарювання, які застосовують реєстратори розрахункових операцій, в 2012 році адаптаційного періоду щодо надання визначеної законом інформації до органів державної податкової служби дротовими або бездротовими каналами зв'язку, протягом якого таке надання буде здійснюватися на добровільних засадах; скасування права органів державної податкової служби вимагати від платників податків пояснень з питань, що виникають під час перевірок та стосуються реалізації повноважень органів державної податкової служби; обов'язкове пред'явлення перед проведенням виїзної документальної чи фактичної перевірки платнику податків (його посадовим (службовим) особам або особам, які фактично проводять розрахункові операції) документів, наявність яких є обов'язковою умовою допуску посадових (службових) осіб органів державної податкової служби до проведення даних перевірок.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас