Кудрін: Росія готова допомогти єврозоні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кудрін: Росія готова допомогти єврозоні

Фондовий ринок
591
Росія готова простягнути руку допомоги зоні євро, ряд країн якої переживають серйозну боргову кризу, і купити єврооблігації валютного союзу, якщо буде схвалене рішення про їх випуск. При цьому Москва продовжить працювати із зобов'язаннями окремих країн єврозони заради диверсифікації ризиків і веде переговори про фінансування з Кіпром, результат яких може бути відомий протягом найближчого місяця. Про це в інтерв'ю Reuters сказав міністр фінансів РФ Олексій Кудрін.
"Ми (Мінфін) свої валютні резерви тримаємо на рахунках у Центральному банку, і наші кошти в загальному обсязі золотовалютних резервів розміщуються... в тому числі на європейських ринках в облігації", - сказав Кудрін на Саміті Reuters.
Золотовалютні резерви РФ за станом на 2 вересня впритул підібралися до максимуму трьох років, досягнувши 543,4 млрд доларів. "Як ви знаєте, 45% резервів - євро. Це, безумовно, держоблігації всіх провідних країн зони євро. І коли ви бачите, що на 10 млрд доларів золотовалютні резерви Росії виросли, значить, точно 4,5 млрд доларів вкладені в облігації країн єврозони", - сказав Кудрін.
Держави зони євро створили в 2010 році Європейський фонд фінансової стабільності, що акумулювали 750 млрд євро, для боротьби з фінансовою кризою. Фонд має право випустити облігації на суму до 440 млрд під гарантії країн - членів зони євро. Крім цього ряд країн зони євро закликають валютний союз випустити єдині єврооблігації, щоб допомогти периферійним країнам блоку, що переживають боргову кризу, залучати кошти за низькими відсотковими ставками, однак цьому опираються Німеччина і Франція.
"Ми сказали, що якщо буде істотно розширений механізм стабілізаційного фонду (зони євро) - облігації, євробонди, то ми з задоволенням у цей фонд увійдемо, - сказав Кудрін. - Ми готові частину коштів вкласти через (єдині) євробонди, але в будь-якому випадку ми будемо працювати і через країни. Ми завжди будемо ризики диверсифікувати по різних країнах".
Він сказав, що Росія не веде переговори про фінансову допомогу з жодною з країн зони євро, за винятком Кіпру. "Країни єврозони до нас в принципі не зверталися, тому що у них є свої механізми, і якщо вони їх не використали, вони не будуть звертатися до інших країн", - сказав Кудрін, відмовившись повідомити подробиці переговорів з Кіпром.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас