Які продукти подешевшають до жовтня — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Які продукти подешевшають до жовтня

Аграрний ринок
2401
Продукти про запас
У першу чергу, цього року нас обіцяють завалити зерновими і зернобобовими культурами (пшениця, ячмінь, жито, овес, горох, квасоля, чечевиця). За даними Міністерства аграрної політики і продовольства, цих культур в Україні буде зібрано 50 млн тонн - тобто на 11 млн тонн більше, ніж минулої осені. Втім, каші на нашому столі від цього навряд чи подешевшають. За словами експертів, ринок зернових до роздрібних цін на крупи має дуже опосередковану причетність.
"Дійсно, зернові культури на оптових ринках подешевшали, - говорить аналітик консалтингового агентства ААА Марія Колесник. - Подешевшали в порівнянні з травневими цінами, але не з цінами минулого року. І як буде розвиватися ситуація далі, передбачити важко. Через мита на експорт зерна з України наші культури сьогодні неконкурентоспроможні на світових ринках. Проте внутрішні переробники зараз готові закуповувати в аграріїв сировину дорожче, ніж експортери. Отже ні пшенична крупа, ні горох, ні житнє борошно доступнішими цього сезону не стануть. Ціни будуть триматися на колишньому рівні, плюс-мінус десять копійок".
У президента Українського клубу аграрного бізнесу (УКАБ) Алекса Ліссітси трохи більш оптимістичний погляд на ситуацію. Експерт вважає, що вартість зернових культур в роздробі протягом осені може впасти на 10%. Найбільше подешевшають пшенична і кукурудзяна крупа. Ціни на рис, який в Україну в основному завозиться, залишаться незмінними. А ось гречка, на думку Ліссітси, подешевшає до 10-11 грн. "Це можлива оптова ціна, - поправляє колегу Колесник. - У роздробі з урахуванням інфляції гречка буде коштувати не дешевше 12 грн за кілограм".
Хлібне місце
Всупереч очікуванням аналітиків, подешевшання зерна не призведе до зниження цін на борошно. За спостереженнями Колесник, мірошники завзято тримають ціну на свою продукцію на рівні річної вартості. Правда, директор консалтингової компанії ПроАгро Микола Верницький впевнений, що ближче до середини осені борошно "скине ціну" до 4 грн за кілограм (зараз 4,7-5,1 грн). "Мірошники зараз розпродають старі запаси і закуповують сировину, - пояснює Верницький. - Однак переробка зерна нового врожаю вже почалася, і пропозиція поступово збільшується. Залежно від темпів переробки, у вересні або жовтні ціни на борошно опустяться на 10-15%".
На жаль, хліб, хлібобулочні та борошняні вироби в перелік продуктів, що дешевшають, не потрапляють. "Вартість соціальних сортів хліба змінюється тільки з дозволу уряду, - пояснює Колесник. - Та й в інших товарних позиціях, таких як комерційні сорти хліба, булочки або слойки, пекарі зараз працюють з рентабельністю 2%. За постійного зростання цін на енергоносії та збільшення зарплат на виробництві ніхто не буде знижувати ціну на кінцевий продукт".
Також залишаться незмінними ціни на макаронні вироби - в тому випадку, якщо це дійсно якісні макарони. Справа в тому, що всілякі спагетті, ріжки та вермішель у всьому світі виробляються з твердих сортів пшениці, які Україна не вирощує. Ми або імпортуємо сировину для виробництва макаронів на наших заводах, або завозимо готовий продукт. А ось більш дешеві, макарони вітчизняних виробників, які розварюються в клейстер, можуть і подешевшати.
Посковзнулися на олії
Збір врожаю соняшника в Україні тільки розпочався, але аграрії і тут обіцяють перевиконання плану. У Мінагрополітики вважають, що ми зберемо мінімум 7,5 млн тонн насіння, що майже на мільйон тонн більше, ніж торік. Однак рослинна олія як головний продукт із соняшнику, за запевненнями більшості експертів, дешевшати не буде.
"З цінами на олію у нас ситуація більш-менш стабільна протягом усього року, - пояснює Колесник. - Справа в тому, що це продукт постійного, а не сезонного попиту, тому у переробників традиційно встановилася так звана "розмазана" маржа. Зараз вони закуповують сировину дешевше, проте розкидають свою виручку на 12 місяців, поки будуть реалізовувати товар. Радує в цій ситуації те, що гіпотетично олія не повинна буде подорожчати".
"Різких коливань ціни на соняшникову олію на внутрішньому ринку не очікується, - погоджується з колегою Ліссітса. - Протягом усієї осені літр рослинної олії можна буде купити в роздробі за 15-16 грн, що можна порівняти із середньорічною вартістю. А ось з нового року в сегменті рослинної олії варто чекати на можливе подорожчання. Якщо Україна відмовиться від експортних мит на насіння соняшнику, ціна на внутрішньому ринку виросте".
Ігри на піску
Два дні тому цукрові заводи країни офіційно почали переробку буряка нового врожаю. За прогнозами виробників, кількість буряку та його цукристість дозволять зробити 2-2,1 млн тонн цукрового піску. Це набагато вище за щорічне споживання цукру в Україні, тому за всіма показниками восени на наших громадян чекає справжня "солодке життя". Так, наприклад, в асоціації "Укрцукор" вважають, що восени ціни на цукор опустяться до 6,5-7 грн за кілограм.
Втім, з оптимістичним прогнозом виробників аналітики не згодні. "У вересні ціни на цукор залишаться на рівні 9,5-10 грн за кілограм, - вважає Верницький. - У жовтні проявиться невелика тенденція до зниження - до 8,5 грн. Однак найменшою вартість солодкого піску буде на початку грудня. За нашими підрахунками, оптова ціна цукру становитиме 5,5 грн, а в роздробі - 7,5 грн за кілограм".
Борщ для вегетаріанців
Найбільше зниження цін у вересні-жовтні очікується на українські овочі. Особливо основні позиції борщового набору або, як їх інакше називають, овочі тривалого зберігання. На думку Ліссітси, рекордний урожай картоплі цього року змусить виробників опустити ціни навіть нижче за торішні: "У нас катастрофічно не вистачає овочесховищ, - аргументує президент УКАБ. - Тому аграріям вигідніше продати картоплю зараз, ніж у середині зими викидати зогнилий і некондиційний урожай". За оцінками експертів, близько 70% врожаю картоплі просто згниває в погано пристосованих сховищах.
"Зараз кілограм картоплі в роздробі коштує близько 4 грн, - доповнює експерта Верницький. - Але періодично вона з'являється в торгових мережах за ціною 3 грн за кілограм. У вересні динаміка збережеться, і українську "бульбу" можна буде купити по 2 - 2,5 грн, що навіть дешевше, ніж восени минулого року. Трохи менш значне здешевлення торкнеться таких овочів пізнього збору як буряк, морква і ріпчаста цибуля. В середньому вони будуть доступнішими для гаманця на 10%".
За оцінками Колесник, в середньому борщ на столі стане доступнішим для українців цієї осені на 30-40%. Правда за умови, що він буде дієтичним. "На жаль, покупців зовсім не порадує м'ясо, - каже аналітик. - Свинина дорожчає ось уже третій місяць, тому восени її ціна закріпиться. Яловичина дорожчати не буде, але й дешевше не стане, незважаючи на те, що осінь - це сезон забою великої рогатої худоби. Проблема в тому, що у нас і так постійно скорочується поголів'я, тому на тлі дефіциту тваринники будуть тримати ціну. А ось м'ясо птиці найближчого місяця стане дорожчим ще на 10-15%".
Невеселий молочник
Вирізання корів цього року, як ніколи, позначиться на вартості молока та молокопродуктів. Експерти прогнозують подорожчання всього спектру товарів молочної групи - починаючи від самого молока і закінчуючи вершковим маслом. Алекс Ліссітса припускає, що "молочка" подорожчає в роздрібі на 20-25%. "Ціну могли б підняти і більше, однак продавців стримує низька купівельна спроможність населення, - вважає експерт. - Молокопереробники навчені торішнім досвідом, коли різке підвищення вартості призвело до значного зниження попиту".
Надалі ціна на молочні продукти буде рости на рівні інфляції, переконані аналітики. А от у Міністерстві аграрної політики і продовольства готуються до різкого подорожчання вершкового масла. Як попереджувальні заходи, чиновники розглядають кілька варіантів: це закупівля масла в Аграрний фонд (чого раніше не робилося) або скасування мит на імпорт продукту. До речі, за результатами тендеру, який було проведено Аграрним фондом на початку вересня, найбільш вигідні умови із завезення вершкового масла запропонували виробники з Нової Зеландії.
Аліна Поліщук
За матеріалами:
bigmir.net
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас