Кукурудза йде на рекорд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кукурудза йде на рекорд

Аграрний ринок
1013
Кукурудза має всі шанси стати в цьому сезоні якщо не найрентабельнішою, то однією з таких культур. Ціни на неї підігріваються балансами світового попиту та пропозиціями компанії USDA, що негайно позначається на ринку. На цей раз аналітики компанії знову побачили невідповідність попиту і пропозиції кукурудзи, що призведе до подорожчання культури, вважають експерти. Так, за їхніми даними, "виробництво кукурудзи в світі в 2011/12 маркетинговому році складе 854,67 млн. т, що демонструє зниження на 5,85 млн. т на місяць, однак на 3,73% випереджає показник за аналогічний період минулого року (823,97 млн. т). Найбільше скорочення валового збору культури очікується в США. За інформацією USDA, світові запаси зернових складуть 117,4 млн. т, що на 5,55% нижче, ніж у минулому сезоні (було 124,3 млн. т). Далі - що називається, за принципом снігової кулі - культура почне збільшувати свою цінність через її брак у США, оскільки це ціноутворююча для ринку країна.
Паніка в США з приводу дисбалансу запасів кукурудзи служить гарним приводом заробити іншим країнам. Це стосується і України, яка виростила рекордний урожай культури в цьому сезоні - близько 18 млн. т.
Але не всі учасники ринку зможуть скористатися сприятливою кон'юнктурою. Продавши надлишки на рівні 10 млн. т за середньорічною ціною на рівні $270/т, Україна заробила б близько $2,7 млрд. валютних надходжень. Але це в кращому випадку. Якщо відняти від цього доходу EUR20 млн. експортного мита, а потім врахувати фактор зниження закупівельної ціни під впливом цього мита (12% на тонні, або не менше EUR20), виходить, що той, хто виростив кукурудзу, втратить на експорті ті ж EUR20 млн. Якщо ще ці обсяги будуть вивезені, враховуючи катастрофічне падіння експорту.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас