Великобританія радикально реформує банки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Великобританія радикально реформує банки

Казна та Політика
652
Список перетворень був оприлюднений у вчорашній "Остаточній доповіді" Незалежної комісії з банків (НКБ) під керівництвом колишнього головного економіста Банку Англії сера Джона Віккерса. Перед цим органом, заснованим в червні 2010 р. рішенням британського уряду, було поставлено завдання виробити комплекс заходів для захисту платників податків від майбутніх шоків і криз, сприяння фінансовій стабільності та заохочення конкуренції серед банків.
Підсумком річної роботи НКБ став 360-сторінковий звіт, головний висновок якого - банківські операції з обслуговування пересічних споживачів і дрібних компаній необхідно захистити від інвестиційного бізнесу, робота якого несе більший ризик. "Бар'єром безпеки" вирішено обнести близько третини всіх банківських балансів, або приблизно $3 трлн. активів.
До того ж британська банківська система, за рішенням НКБ, має створити "подушку безпеки" в розмірі не менше 10% для екстреного захисту від збитків. Це означає, що банки повинні тримати в резервах $1 на кожні $10, які вони позичили.
Впровадження подібних реформ влетить у копієчку. За оцінками комісії, втрати банків складуть 4-7 млрд. фунтів ($6,3-11 млрд.) щорічно. Тому запропоновані заходи рекомендовано ввести поетапно, але повністю завершити до 2019 р. В уряді новий план був сприйнятий схвально.
"Джон Віккерс розписав часовий графік впровадження реформ. Я маю намір дотримуватися його плану. Уряд видасть необхідні закони для перетворень банківського сектора до кінця парламентського скликання в 2015 р.", - повідомив вчора прем'єр-міністр Джордж Осборн.
"НКБ підготувала вражаючий звіт. Це важливий крок вперед у напрямку до нової банківської системи, яка сприятиме кращому кредитуванню бізнесів і сімей, підтримувати економіку і робочі місця і не вимагатиме від платників податків мільярдів фунтів, коли щось піде не так", - пояснив Осборн.
До реформування банківського сектора уряд підштовхнула фінансова криза 2008-2009 рр., що вдарила по кишені платників податків. Владі довелося націоналізувати банк Northern Rock і вливати величезні капітали в найбільші державні кредитні організації Royal Bank of Scotland (RBS) і Lloyds. Зараз британський уряд володіє 83% акцій RBS і 41% в Lloyds.
За останніми підрахунками британського Національного фінансово-ревізійного управління (NAO), на порятунок одного лише RBS з бюджету було витрачено 45 млрд. фунтів, ще 20 млрд. допомоги було надано Lloyds, 1,4 млрд. пішло до Northern Rock і 57 млрд. було виділено банківській індустрії загалом у вигляді кредитів. Витрати таких величезних коштів завдали удару по економіці, яка з вересня 2008 р. скоротилася на 2,8%, і збільшили борговий тягар країни.
Загалом уряду довелося виділити банкам 124 млрд. фунтів готівки - понад 8% ВВП. Ця масивна грошова ін'єкція, за оцінкою NAO, продовжуватиме віднімати у британських платників податків по 1,5 млрд. фунтів на рік, поки гроші не буде відшкодовано банками.
Рішення про зведення бар'єру навколо роздрібних банківських операцій очікувалося давно. Протягом року "велика четвірка" найбільших британських кредитних установ - Lloyds, RBS, Barclays і HSBC - лобіювала в комісії та уряді ідею відтермінування цієї реформи, аргументуючи це загрозою порушити крихке відновлення економіки. "Є реальні побоювання того, що сегментація ринку може обмежити здатність банків кредитувати малий бізнес", - висловив думку директор Британської торговельної палати Джон Лонгворт.
Однак, згідно з висновками урядової комісії, втрати в розмірі $6,3-11 млрд., які принесе нова реформа, ляжуть на плечі банків, а не економіки. Велика частина цих витрат припаде на інвестиційні підрозділи, де збитки будуть абсорбовані шляхом зменшення дивідендів власникам акцій або шляхом скорочення бонусів менеджерам.
"Надаючи банкам більше семи років на приведення своїх бізнесів у відповідність з новими правилами, ми відкидаємо всі побоювання про те, що ці реформи можуть нашкодити процесу економічного відновлення", - повідомив вчора в ефірі радіо BBC Джон Віккерс.
Експерти підкреслюють, що безпосередньо на наданні кредитів домогосподарствам і бізнесам це не позначиться. Непрямий вплив на економічні процеси неминуче буде надано, але не в тому масштабі, який зможе зашкодити зростанню.
За оцінкою НКБ, соціальна вартість запропонованих реформ - витрати, які будуть нести всі британці, за винятком банківських кредиторів і інвесторів, - 1-3 млрд. фунтів на рік. Експерти вважають, що подібна плата за стабільність невелика в порівнянні з сумою в 40 млрд. фунтів, на яку зменшилася річна продуктивність британської економіки в період нещодавньої кризи.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас