Німеччина не хоче кредитувати Грецію — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німеччина не хоче кредитувати Грецію

Казна та Політика
1081
В середині цього тижня Афіни знову очікують експертів Єврокомісії, які оцінять ефективність прийнятих Грецією антикризових заходів і, можливо, порекомендують уряду найбільшого європейського боржника додаткові кроки. Приїзд комісарів ЄК поки зовсім не означає повернення "трійки" (ЄЦБ, ЄК і МВФ) до переговорного процесу, який, нагадаємо, був перерваний на початку вересня через розбіжності з грецьким урядом щодо виконання бюджетної програми.
Щоб повернути собі прихильність європейських кредиторів (а отримання нового траншу в EUR8 млрд. до кінця вересня для грецького уряду критичне як ніколи, тому що інакше країна не матиме коштів на виплату зарплат і пенсій), Греція вчора ввела новий податковий збір з нерухомості терміном на два роки, який повинен приносити в казну до EUR2 млрд. щорічно. Грецькі економісти впевнені, що це "задобрить" представників трійки, проте попереджають, що підвищення податків, замість скорочення неефективних витрат, не вилікує грецьку економіку, а ще більше послабить її.
"Проблема в тому, що в черговий раз уряд, щоб закрити відхилення від поставлених цілей, вдається до податкових заходів, тобто вилучає з ринку гроші. Ці заходи вже довели економіку до спаду в 5,5% цього року і хтозна, куди заведуть її далі. Адже будь-який подібний захід лише поглиблює рецесію. Грецька економіка більше не витримає нових податків", - говорить Ангелос Цаканікас, науковий керівник Фонду економічних і промислових досліджень (IOBE).
У ефективність вжитих заходів не вірять і представники найбільшого антагоніста Греції на світовому фінринку - Німеччини. "За певних обставин країни Європи можуть піти на те, щоб допустити дефолт Греції та вихід країни з єврозони. Щоб стабілізувати євро, більше не можна навіть короткостроково забороняти собі будь-які ідеї", - заявив учора міністр економіки Філіп Реслер.
І хоча в Єврокомісії заяву Реслера офіційно коментувати відмовилися, джерела в ЄК підтверджують, що Німеччина, по суті, почала підготовку до дефолту Греції. Так, Bloomberg, посилаючись на обізнані джерела в ЄК, вчора повідомив, що влада Німеччини обговорює, як захистити банки країни у випадку, якщо Греція не виконає умови консолідації бюджету, запропоновані договором про фінансову допомогу, і не зможе у зв'язку з цим розраховувати на погоджені суми. Занепокоєння німецького уряду щодо своїх банків було спровоковано інформацією, яка з'явилася у вихідні, що найбільші французькі банки BNP Paribas, Societe Generale і Credit Agricole через їх вкладення в грецькі активи може очікувати зниження рейтингів за версією Moody's Investors Service.
Побічно небажання німців далі фінансувати проблемну грецьку економіку підтверджує і той факт, що минулого тижня Конституційний суд Німеччини постановив, що уряд повинен отримувати схвалення бюджетного комітету Бундестагу на виділення коштів на європейські програми фіндопомоги, що ускладнить процес виплат.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас