Прибутковість виробництва зерна в Україні знизилася з 19% до 9% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Прибутковість виробництва зерна в Україні знизилася з 19% до 9%

Аграрний ринок
424
Прибутковість виробництва зерна в Україні впала вдвічі порівняно з минулим роком. Незважаючи на зростання врожайності, аграрії зараз отримують лише 120 грн прибутку на тонні пшениці, тоді як рік тому було 220 грн/тонна.
За оцінками аналітиків проекту "Агроефективність", в 2011 році прибутковість виробників зерна знизиться удвічі в порівнянні з минулим роком: якщо минулого року прибутковість озимої пшениці складала 19%, то в 2011-му очікується лише 9%. Незважаючи на зростання врожайності, українські виробники зараз отримують лише 120 грн прибутку на тонні пшениці, тоді коли рік тому було майже вдвічі більше - 220 грн/тонна.
Причиною такого зниження аналітики "АгроЕфектівності" називають зростання витрат на виробництво зерна. Зокрема витрати на міндобрива і паливно-мастильні матеріали зросли на 50%, витрати на насіння - на 60%, витрати на заробітну плату - на 32%, витрати на оренду землі - на 20% (у порівнянні з минулим роком).
Але це не "найголовніше джерело зниження ефективності", говорить координатор проекту "Агроефективність" Роман Сластьон: "Зростання витрат на гектар сумарно підвищило собівартість пшениці на 200 грн/тонна, тоді коли держава забирає в аграріїв ще 250-300 грн/тонна від ціни реалізації у вигляді експортних мит, навіть не беручи до уваги невідшкодування ПДВ при експорті".
Таке становище значно знижує ефективність українського виробника в порівнянні з фермерами інших країн: за очікуваннями проекту agri benchmark, фермери Франції в 2011 році отримають 300 євро прибутку на га пшениці, тоді коли український сільгоспвиробник отримає лише 42 євро/га прибутку.
За матеріалами:
Мінфін.com.ua
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас