Британські банки будуть витрачати до 11 млрд дол на рік на дотримання нових вимог — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Британські банки будуть витрачати до 11 млрд дол на рік на дотримання нових вимог

Казна та Політика
136
На британські банки чекають витрати до 7 млрд фунтів стерлінгів ($11 млрд) на рік на виконання нових вимог, передбачених у запропонованій "комісією Вікерса" банківській реформі.
При цьому, як говориться в опублікованій комісією 360-сторінковій доповіді, у банків Великобританії буде більше часу для впровадження нових процедур та дотримання правил, ніж передбачалося раніше, - до 2019 року.
Незалежна комісія з банківської діяльності (ICB) під керівництвом відомого економіста Джона Вікерса - спеціальна комісія, якій міністерство фінансів Великобританії в 2010 році доручив підготувати реформу банківського сектора.
Свого часу ICB не стала вимагати повного поділу роздрібної та інвестиційної діяльності банків, чого побоювалися керівники галузі. Замість цього роздрібні підрозділи рекомендовано "обнести парканом" (ring-fence), тобто максимально захистити їх від впливу ризиків інших підрозділів.
Цей процес, як і ряд інших, повинен бути повністю завершено до 2019 року.
"Комісія вважає, що така огорожа забезпечить ті ж основні переваги з точки зору стабільності, що і повне розділення, але за рахунок менших витрат для економіки", - наголошується в доповіді.
Важливою поступкою з даного питання є той факт, що комісія не збирається диктувати банкам, де саме проводити межу між підрозділами, тобто у банків і їх клієнтів залишається певна свобода вибору.
За оцінками ICB, британські банки, що використовують принцип розмежування видів діяльності, повинні забезпечити достатність основного капіталу першого рівня (Tier 1) не менше 10%, що вище за обговорювані міжнародні стандарти.
Одним з найбільших сюрпризів для ринків, ймовірно, стане положення про те, що "комісія рекомендує роздрібним й іншим підрозділам великих британських банківських груп підтримувати базову здатність абсорбувати збитки на рівні не менше 17-20%". Для цього банкам рекомендовано використовувати акціонерний капітал та інші види капіталу. На думку експертів, це може збільшити витрати провідних банків на ведення бізнесу.
Комісія зазначила, що Lloyds Banking Group має суттєво збільшити обсяги продажу активів і погодити це питання з британським урядом, не вказавши, про які саме активи йдеться.
Lloyds вже продає 632 філії, щоб виконати вимоги Європейського союзу про умови отримання державної підтримки. Передбачається, що в результаті такого продажу буде створено новий банк-конкурент Lloyds. Під час кризи Lloyds отримав від уряду Великобританії більше 20 млрд фунтів стерлінгів, що спричинило за собою вимоги перетворення його бізнесу.
Після фінансової кризи 2008 року Lloyds став найбільшим іпотечним банком Великобританії і найбільшим банком з надання послуг за поточними рахунками.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас