Експерти - про наслідки прийняття пенсійної реформи — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти - про наслідки прийняття пенсійної реформи

Казна та Політика
11492
Економісти розповіли, чим обумовлено прийняття пенсійної реформи у нинішньому вигляді.
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин підписав закон про пенсійну реформу, яка почне діяти за три тижні - з 1 жовтня.
Верховна Рада внесла до законопроекту поправки, узгоджені з Міжнародним валютним фондом. Всього було проголосовано п’ять поправок.
Експерти розповіли "Главреду" про наслідки прийняття пенсійної реформи для українців, а також поділилися власними прогнозами, чи підпише документ Президент.
Володимир Лановий, президент Центру ринкових реформ, екс-міністр економіки України, доктор економічних наук:
Пенсійна реформа обумовлена прагненням влади зменшити витрати держави поточного характеру і збільшити можливості накопичувальної системи як джерела для державних інвестицій в економіку. Тобто за всім стоїть бажання нинішнього керівництва мати додаткові ресурси для будівельних проектів. А оскільки вони надходять за рахунок кредитів і боргів, то потрібні пенсійні фонди, аби вони на 20-30 років могли профінансувати ці борги, й аби держава в цей час не мала проблем. За рахунок звичайних громадян та пенсіонерів.
Вирівнювання дефіциту Пенсійного фонду не є проблемою взагалі. Заходи, які вживаються, нічого не дадуть для подолання проблеми дефіциту Пенсійного фонду. У нас завжди був цей дефіцит - і в 1992, і 1993 роках.
Вирішення цієї проблеми влада бачить у непідвищенні рівня пенсій. Тепер все пояснюватиметься тим, що немає грошей, є дефіцит, а ставки грошей обмежені. За рахунок того, що інфляція, ВВП та відрахування ростимуть, а рівень пенсій буде замороженим, врешті-решт вирівняють цей дисбаланс. Та потім розказуватимуть, що вирівняння відбулося завдяки пенсійній реформі.
Тут мало реалій - більше демагогічних аргументів.
В нашій країні зараз проходять ті закони, які в інтересах великого капіталу. Газові угоди з Росією не вигідні в першу чергу великому капіталу, тому Президент став проти продовження таких діалогів. Всі економії зарплат, пенсій, соціальної допомоги відбуваються в інтересах саме великого капіталу.
Олег Соскін, директор Інституту трансформації суспільства:
Підписання законопроекту головою Верховної Ради - хибне рішення, оскільки це не пенсійна реформа. Таким чином здійснюється геноцид проти української нації. Цей документ подібний тому, який був прийнятий Сталіним і Кагановичем і стосувався організації голодомору в 1933 році проти українського народу. Тоді це було відвертим пограбуванням українців, коли у них забирали хліб, зерно, продукти тощо. Зараз відбувається більш витончене пограбування. Але мета та сама - суттєво збільшити експлуатацію українського народу і перекласти на пересічних українських громадян результати світової кризи і внутрішнього тотального пограбування з боку правлячих кланово-олігархічних груп. І не має значення, яка це правляча група: Литвин належить до кланово-олігархічної групи Кучми-Пінчука, група Януковича - це його сім’я плюс Юра Єнакієвський, також є групи Тимошенко і Ющенка. Ці чотири групи однаково грабують населення, а їх представники у Верховній Раді ставлять одну мету - експлуатувати населення.
Чи є позитив у цій реформі? Жодного. У нас збереглася солідарна система, яка була характерна для радянського соціалізму, коли була тотальна державна власність, і всі працювали, як у концтаборі, на державних заводах, фабриках і колгоспах. Тепер збільшили трудовий стаж до 35 років - стільки людина повинна працювати, аби отримати право на якусь пенсію. Якщо у 20 років почала працювати, то до 55 років. Але 60% чоловіків не доживає до 62 років. То який сенс працювати людини 35-40 років, щоб потім не скористатися цією пенсією взагалі? Так само й з жінками.
А мільярдери на цьому не зупиняться й піднімуть пенсійний вік до 65 років. Це означає, вийшов на пенсію і помер.
Тож я вважаю це рішення провальним. Воно прийняте тільки для того, щоб отримати гроші від МВФ, тому що шайка правлячої бандократії довела державу до банкрутства. Їм зараз конче потрібно отримати новий транш МВФ. Це означатиме збільшення боргового навантаження на всіх нас.
Тому Литвин - це лихо для України. Він взагалі не має права щось підписувати, бо Пукач чітко показав, що саме він був одним із тих, хто разом із Кучмою і Джигою віддав наказ про вбивство Гонгадзе. І нинішня Верховна Рада є антиконституційною і себе вичерпала. Прийнявши пенсійну реформу, вона відкрито завдала удар інтересам українських громадян.
Якщо Янукович підпише цей геноцидний закон, значить, він повністю перейшов на антинародний шлях і підкорився олігархату.
Максим Борода, керівник програми "Соціальна економіка" Міжнародного центру перспективних досліджень:
Президент підписав цей документ, оскільки пенсійна реформа у будь-якому випадку необхідна. Частина цього закону повністю відповідає програмі реформ Президента. Якщо він взяв на себе такі політичні зобов’язання, то немає сенсу зараз від них відмовлятися.
Питання в тому, що насправді це тільки частина реформи, перший крок. Про структурну реформу, коли змінюється сама система, не йдеться. Поки що відбувається корекція параметрів існуючої системи. Фактично, як була в Україні єдина солідарна пенсійна система, так вона і залишається. Головна дилема пенсійної реформи полягає в тому, коли буде запроваджений другий рівень, тобто обов’язкова накопичувальна складова пенсійної системи. Власне, з цього і почнеться реальна реформа, яка зможе змінити умови, на яких функціонує система, і той рівень пенсійного забезпечення, який отримують наші пенсіонери.
Надія Майна
За матеріалами:
Главред
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас