Чиновники обіцяють здешевлення олії, експерти сумніваються — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Чиновники обіцяють здешевлення олії, експерти сумніваються

Аграрний ринок
220
Літр олії коштуватиме українцю не дорожче 11,5 гривень. Так кажуть у Мінагропроді. Адже причин для подорожчання продукції немає. Врожай соняшнику зберемо гарний. Мінімум - 7,5 мільйонів тонн. Торік було приблизно на 700 тисяч тонн менше.
Жнива тривають. Соняшника в країні буде достатньо. Наразі аграрії намолотили понад 400 тисяч тонн культури. Обробили практично 300 тисяч гектарів. Це – 6% від прогнозу. Врожайністю фермери задоволені - краща ніж торік. У середньому з гектара збирають 16,5 центнера.
"У 2011-му ми зберемо на 700 тисяч олійних культур більше, торік. І вже зараз помітно, що ціни природно знижуються. Якщо закупівельна ціна на соняшник була в межах 5,2 тис. грн за тонну, то нині ми очікуємо в межах 4,3-4,5 тис. грн. Тому вартість зменшиться і оптова ціна на олію становитиме близько 10,5-11,5 грн за літр", - цитує телеканал UBR Анатолія Розгона, заступника директора департаменту економічного розвитку та аграрного ринку Мінагропроду.
Щоправда, аналітики не такі оптимістичні. Кажуть, чекати, що продукція подешевшає, не потрібно.
"Практика показывает исключительно рост цен. Не только на масло. Мы видели в этом году, как скакали цены и на гречку, и на другие сельхозкультуры. Поэтому говорить, что цены будут падать, нельзя", - заперечує чиновнику аналітик аграрних ринків Галина Лозенко.
Приміром, у серпні вартість олії збільшилась. З 12 до 14, а іноді й до 16 гривень за літр. Бо під час збирання врожаю ціни традиційно зростають. Загалом, цьогоріч вітчизняні виробники планують виробити майже 3 мільйони тонн продукту.
За матеріалами:
УБР
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас