Фукусіма змінила ставлення до атомної енергії в усьому світі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Фукусіма змінила ставлення до атомної енергії в усьому світі

Енергетика
743
Катастрофа на "Фукусімі" змусила переглянути своє ставлення до атомної енергетики жителів більшості держав, на території яких діють АЕС. А от уряди цих країн зробили менш однозначні висновки.
Аварія на японській атомній електростанції "Фукусіма" змінила ставлення людей до атомної енергетики у всьому світі. Цю тенденцію наочно демонструє опитування, проведене міжнародною компанією Ipsos в 24 країнах, де зосереджено близько 60 відсотків населення планети. У 21 з 24 держав більшість респондентів висловилося за закриття АЕС. Тільки в Індії, США і Польщі, за даними Ipsos, більшість громадян, як і раніше, виступає за подальше використання атомної енергетики.
Особливо помітна зміна настроїв в Азії: у Китаї, Японії і Південній Кореї число противників атомної енергії після подій на "Фукусімі" подвоїлося.
Азія: удар для атомного лобі
До трагедії на "Фукусімі" саме Азія, як жоден інший континент, робила ставку на розвиток атомної енергетики. Японія, наприклад, покривала 29 відсотків своїх потреб в енергії за рахунок 55 атомних реакторів і планувала побудувати ще 14. У Південній Кореї працює 21 реактор, що виробляє понад третину усієї необхідної електроенергії; заплановано будівництво ще 11 установок. Амбітні плани з будівництва нових АЕС були в Індії та Китаї, де частка атомної енергії поки низька - близько 2 відсотків. Індія планує побудувати 23 атомні електростанції, КНР - 77.
Хвиля антиатомних настроїв в Азії швидко докотилася і до політиків. Офіційно на континенті ніхто не відмовляється від ядерної енергетики, хоча Китай і вводив на деякий час мораторій на будівництво нових АЕС. Однак страх перед новою ядерною катастрофою змусив уряди цих країн форсувати програми розвитку альтернативних, поновлювальних джерел енергії.
Найбільший виробник атомної енергії - США ось уже 20 років не будує нові реактори. У 1979 році країна ледь не стала жертвою великої ядерної катастрофи на АЕС Three Miles Island в штаті Пенсільванія. Правда, більше, ніж повторення колапсу, американці бояться залишитися без світла. Згідно з опитуванням газети USA Today, 53 відсотки жителів країни вважають, що відмова від ядерної енергетики поставить під загрозу енергетичну безпеку Сполучених Штатів.
Хто наступний у Європі?
Європа вперше зіткнулася з наслідками атомної катастрофи ще в 1986 році - і взяла з неї перші уроки. Після аварії на Чорнобильській АЕС деякі західноєвропейські країни вирішили відмовитися від ядерної енергетики і згорнули програми з будівництва нових реакторів. Катастрофа на японській "Фукусімі" стала наступним поворотним пунктом. Першою про відмову від атомної енергетики заявила Німеччина. До 2022 року всі атомні електростанції ФРН будуть відключені. Кілька місяців потому проти будівництва АЕС висловилися на референдумі італійці. До 2034 від атомної енергії відмовиться Швейцарія.
У найскладнішій ситуації опинилася Франція, де 75 відсотків попиту на електроенергію покривається за рахунок АЕС. Якщо правляча консервативна партія Ніколя Саркозі як і раніше підтримує розвиток галузі, то "зелені" та соціалісти - а разом з ними і дві третини французів - вимагають відмови від використання ядерних технологій. Консенсусу з приводу розвитку атомної промисловості, що існував довгі роки, в Парижі більше немає.
Росія будує і будуватиме
Російська влада дала зрозуміти, що не збирається відмовлятися від атомної енергетики. Держкорпорація "Росатом" планує і далі реалізувати проекти не тільки в Росії, але і за кордоном. На думку директора Центру з енергетики та безпеки Антона Хлопкова, до 2030 року російська атомна промисловість може розраховувати на замовлення на суму понад 100 мільярдів доларів. Проте прості громадяни на майбутнє галузі дивляться без оптимізму: згідно з опитуванням Ipsos, 62 відсотки росіян виступають за закриття АЕС.
АЕС небезпечні - і нерентабельні?
Протягом десятиліть виробництво енергії за допомогою мирного атома вважалося доцільним як з екологічної, так і з економічної точок зору. Та ні, говорять сьогодні експерти, аж надто великі економічні ризики і витрати у разі катастрофи. Ніхто в світі не береться страхувати ризики, пов'язані з наслідками аварій на атомних реакторах. Колосальні економічні втрати в результаті аварії на "Фукусімі" або на Чорнобильській АЕС лягають на плечі всього міжнародного співтовариства.
Деякі "зелені" вважають, що і без урахування цих ризиків атомні реактори нерентабельні. За розрахунками Ребекки Хармс (Rebecca Harms), голови фракції "зелених" у Європарламенті, будівництво нової АЕС коштує 7 мільярдів євро, плюс 1 мільярд на закриття станції і 600 мільйонів - на поховання ядерних відходів. Сьогоднішні вітряні й сонячні станції - дешевші, стверджує вона. До речі, понад 90 відсотків населення в країнах, де проводилося опитування, бажають більш активного використання енергії сонця, вітру та води.
Геро Рутер, Михайло Бушуєв
За матеріалами:
Deutsche Welle
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас