Електорат куплять за мільярд — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Електорат куплять за мільярд

Казна та Політика
2192
Депутати вирішили повернутися до соціально значущої теми повернення вкладів Ощадбанку СРСР і виплатити з них 1 млрд грн наступного року. Такі виплати не створять проблем для бюджету, але призведуть до зменшення інших статей витрат, відзначають експерти. Парламентарії вважають, що така сума може бути закладена в бюджет, оскільки ініціатива пов'язана з передвиборчими перегонами, але натомість отримання коштів пропонують вкладникам стати акціонерами Ощадбанку.
Депутати від Комуністичної партії на чолі з Петром Симоненко зареєстрували законопроект, який передбачає в проекті держбюджету на 2012 рік видатки на компенсацію втрат громадян від знецінених заощаджень Ощадбанку СРСР розміром 1 млрд грн. З них 456 млн грн має бути спрямовано на виплати спадкоємцям померлих вкладників. Нагадаємо, що в жовтні 1996 року Рада схвалила закон "Про держгарантії поновлення заощаджень громадян України", борг з яких був зафіксований розміром 131,96 млрд грн. За 15 років з них було виплачено лише 10,6 млрд грн.
У 2008 році рішенням уряду Юлії Тимошенко на виплати з бюджету було виділено 6,061 млрд грн. Вкладникам виплачували по 1 тис. грн, їх спадкоємцям - до 500 грн. У наступні два роки було заплановано компенсувати по 250 млн грн. Але з них в 2009 році вкладники отримали всього 19,7 млн ​​грн. У 2010 році виплати не проводилися, а кошти були перенаправлені на обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргу.
Вкладники не вірять, що їхні гроші будуть повернені
У чому полягає проблема повернення громадянам втрачених заощаджень Ощадбанку СРСР...
У бюджеті на поточний рік уряд взагалі не передбачив можливість компенсації внесків, що призвело до великої кількості звернень громадян до парламенту і підвищення соціальної напруги, зазначають ініціатори законопроекту. За даними Ощадбанку, на 1 січня в інформаційно-аналітичній системі установи зареєструвалися 5,37 млн осіб, що претендують на відшкодування коштів. 442 млн грн необхідно виплатити спадкоємцям померлих вкладників, які звернулися в Ощадбанк з 2005 року за компенсацією витрат на похорони у розмірі 500 грн, але не отримали її. Для виплат спадкоємцям померлих застрахованих осіб, які звернулися до страхових компаній "Оранта", "Дніпро", "Оранта-Лугань", "Оранта-Січ", "Астарта" і "Орадон" для отримання 500 грн на похорон, але не отримали їх, потрібно ще 14 млн грн. У прес-службі Ощадбанку "видання" заявили, що громадяни звертаються за компенсаціями, але зараз ажіотажу немає. При цьому установа готова продовжити виплату вкладів у разі відповідного рішення Кабміну.
При виділенні коштів на компенсацію вкладів Кабміну доведеться скоротити інші витрати, відзначають експерти. "Для МВФ основними показниками є дефіцит бюджету і реалістичність дохідної частини, тому для виділення нової суми уряду потрібно буде здавити витрати з інших статей. Пропонований обсяг компенсації - близько 0,3% від очікуваних доходів держбюджету - не такий великий, щоб нести видимі ризики для економіки. Але набагато ефективніше було б направити ці кошти на капітальні видатки", - стверджує головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.
У парламенті вважають виділення цих коштів можливим. "Виплатити 1 млрд грн - не проблема. Але будуть чергові тисняви ​​в Ощадбанку і чергова несправедливість. Адже так ці виплати триватимуть ще сто років, - каже народний депутат Станіслав Аржевітін ("Наша Україна-Народна самооборона"). - Є інший варіант - все вкладники Ощадбанку отримають можливість стати його власниками. Для цього слід провести загальний референдум і зрозуміти, чи згодні на це громадяни. А потім вклади конвертують в акції, що технічно зробити легко. Крім того, потрібно зрозуміти реальну вартість цих грошей, розрахувавши їх купівельну спроможність на момент знецінення. Тоді сума може знизитися до 60-70 млрд грн".
У Партії регіонів відзначають, що ініціатива щодо повернення вкладів СРСР обумовлена ​​підготовкою до виборів. "Раніше питання виплат з внесків навіть не розглядалося, а 1 млрд грн - значна сума. Перед виборами це може стати хорошою можливістю пролобіювати свою політичну силу. Чи буде ця норма внесена, стане зрозуміло вже 15 вересня, коли повинен бути поданий держбюджет", - говорить народний депутат Василь Горбаль (Партія регіонів).
Олена Губар
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас