Експерт: Заяви Газпрому про дешевий газ для України - безпідставні — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерт: Заяви Газпрому про дешевий газ для України - безпідставні

Енергетика
883
Заяви російської компанії "Газпром" про те, що Україна отримує російський газ за низькими цінами, безпідставні.
Як передає кореспондент УНІАН у РФ, про це заявив незалежний експерт з енергетики, колишній керівник прес-служби "Нафтогазу України" Валентин Землянський під час відео-мосту Москва - Київ на тему: "Газ - спірні питання у відносинах Росії та України. Думки експертів".
"Україна зараз зі знижкою платить 360 дол. за тис. куб - це ціна третього кварталу, Німеччина - 373 дол. за цей же об'єм. Вартість транзиту від України до Німеччини - 70 дол.", - сказав Землянський.
При цьому він підкреслив, що якщо від цього відняти 100 дол., згідно з Харківськими угодами, тоді можна отримати реальну ціну для України.
"Питання про утриманство, поїзд з дешевому газом - це не до нас", - підкреслив він.
У свою чергу, незалежний експерт з енергетики Олександр Нарбут зазначив, що європейські компанії, які працюють за довгостроковими контрактами з "Газпромом", неодноразово змінювали умови поставок.
"Мабуть, нам доведеться вдаватися до допомоги Шведського права (звертатися в Стокгольмський арбітраж)", - сказав він.
Крім цього, завідуюча відділом розвитку нафтогазового комплексу Росії та світу Інституту енергетичних досліджень РАН Тетяна Мітрова заявила, що якщо ціна була неприйнятна для України, їй не треба було підписувати такий контракт.
"Росія наполягатиме на виконанні контрактів, які були підписані. Так би робила будь-яка країна-постачальник і не треба демонізувати Росію", - сказала вона.
Також, професор Російського державного університету нафти і газу ім. І.М.Губкіна, консультант правління "Газпромбанку", радник правління "ГПБ Нафтогаз Сервісіз Б.В." Андрій Конопляник зазначив, що чинний контракт прив'язаний не до Німеччини, а вартості мазуту, газойлю і дизпалива в портах Південної Європи.
"Чинний контракт не має ніякого стосоунку до цін у Німеччині, там закладена інша формула", - сказав він.
За його словами, контракт був підписаний на піку цін на нафту, тому Україна отримала таку високу ціну на газ.
Як повідомляв УНІАН, 6 вересня голова "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що Україна вже отримує російський газ за ціною нижчою, ніж у багатьох її сусідів, тоді як ставка на транзит через українську територію вища від чинних для багатьох європейських країн. Також чинні контракти "Газпрому" і НАК "Нафтогаз України" щодо поставок і транзиту відповідають всім вимогам європейського газового ринку.
"Уряд України введено в оману щодо ціни поставок російського газу для українських споживачів і ставки на транзит. Ставка на транзит через Україну значно вища, ніж у Німеччині, Польщі та Словаччині. Ставка на транзит прив'язана до ціни газу, а ціна газу для українських споживачів значно нижча, ніж у Польщі, Угорщині, Туреччині і Румунії", - сказав Міллер.
ВАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз України" 19 січня 2009 року підписали два контракти: купівлі-продажу на період з 2009 по 2019 рік; про обсяги та умови транзиту природного газу через територію України на період з 2009 по 2019 рік.
Ціна на газ встановлюється щоквартально. Ціна імпортного природного газу для України у І кварталі 2011 року становила близько 264 дол. за тис. куб. м, у ІІ - 295,6 дол. за тис. куб. м, у ІІІ - 354 дол. за тис. куб. м.
Україна домагається перегляду газових контрактів з РФ, вважаючи ціну на газ завищеною, а на транзит - навпаки, заниженою.
Голова правління Національної акціонерної компанії "Нафтогаз України" Євген Бакулін вважає об'єктивною ціну природного газу, що поставляється російським ВАТ "Газпром", на рівні 230 дол. за тис. куб. м.
За матеріалами:
УНІАН
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас