Банк Англії залишив ставку і обсяг програми викупу активів без змін, як і очікувалося — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банк Англії залишив ставку і обсяг програми викупу активів без змін, як і очікувалося

Казна та Політика
90
Банк Англії в четвер зберіг базову відсоткову ставку на колишньому рівні - 0,5% річних, що є мінімальним значенням з часу заснування британського ЦБ в кінці XVII століття.
Як сказано в прес-релізі, ЦБ також не став змінювати обсяг програми викупу активів, залишивши його на рівні 200 млрд фунтів стерлінгів.
Обидва рішення співпали з очікуваннями аналітиків.
Незважаючи на заклики збільшити обсяги стимулювання економіки, Банк Англії вирішив консервативний підхід, вважаючи його більш виправданим у цій ситуації, коли Великобританія зіткнулася одночасно з уповільненням економічного зростання і високою інфляцією.
"Самі по собі показники зростання досить слабкі і не перешкоджають новуійпрограмі стимулювання, проблема полягає в інфляції. У нинішній ситуації цілком можливе додаткове стимулювання, але якщо рішення про нього і буде прийнято, то скоріше в лютому, ніж зараз", - вважає економіст Royal Bank of Scotland у Лондоні Росс Уокер.
Центробанки по всьому світу, як в розвинених, так і в країнах, що розвиваються, в останні тижні переключили увагу на збереження поступального розвитку економіки. Банк Канади оголосив у середу, що потреба у підвищенні відсоткових ставок знизилася на тлі погіршення економічної ситуації, а шведський Ріксбанк відмовився від запланованого посилення грошово-кредитної політики.
У четвер рішення про збереження ставок на колишньому рівні прийняли центробанки Південної Кореї, Індонезії, Малайзії і Філіппін.
ОЕСР у четвер рекомендувала центральним банкам розвинених країн пом'якшити грошово-кредитну політику в разі збереження ослабленого стану економіки, але не стала закликати до негайного пом'якшення.
За оцінками Британського інституту директорів, опублікованим у четвер, Банку Англії варто збільшити програму викупу активів як мінімум на 50 млрд фунтів стерлінгів, щоб запобігти другій хвилі рецесії в країні. Асоціація британських торгових палат також енергійно закликає ЦБ надати економіці додаткову підтримку.
Зростання ВВП Великобританії сповільнилося в червні-серпні до 0,2%, свідчать дані Національного інституту економічних і соціальних досліджень. При цьому вартість страхування облігацій британських банків від дефолту злетіла до рівня вересня 2008 року, коли світ був занурений у фінансову кризу.
Інфляція у Великобританії в липні прискорилася до 4,4% у річному вирахуванні з 4,2% місяцем раніше, більш ніж у два рази перевищивши цільовий рівень Банку Англії, що становить 2%.
Ринок очікує першого підйому базової ставки британським Центробанком не раніше серпня 2012 року, свідчать дані Асоціації британських торгових палат.
Для порівняння: Федеральна резервна система США утримує ставку в цільовому діапазоні від нуля до 0,25% річних з грудня 2008 року. Банк Японії на вересневому засіданні не змінив базову ставку, залишивши її в рекордно низькому діапазоні 0-0,1%.
Європейський центральний банк (ЄЦБ), як очікується, в четвер також збереже ставку незмінною - на рівні 1,5% річних.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас