Експерти: ЄЦБ завершить цикл підвищень ставки — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: ЄЦБ завершить цикл підвищень ставки

Валюта
333
Європейський центральний банк (ЄЦБ) не змінить базову відсоткову ставку на засіданні в четвер, оскільки сигналів швидкого вирішення економічних і фінансових проблем єврозони поки не видно, пише газета The Wall Street Journal.
Ставка ЄЦБ у цей час становить 1,5%, Центробанк піднімав її двічі в 2011 році - у квітні і в червні - щоразу на 0,25 відсоткового пункту.
На думку аналітиків, у четвер європейський ЦБ дасть зрозуміти, що жорсткість політики завершено, і почне готувати ґрунт для зниження ставки найближчими місяцями на тлі різкого уповільнення темпів зростання ключових економік регіону - Німеччини та Франції.
"Всього місяць тому ЄЦБ, здавалося, готував нас до чергового підвищення ставки на чверть відсоткового пункту в жовтні, - відзначає головний економіст UniCredit Ерік Нільсен. - Однак подальше збільшення фінансової напруженості і втрата імпульсу до зростання економіки регіону припускають суттєву зміну риторики керівництва ЄЦБ на майбутньому засіданні".
За словами аналітика Capital Economics Дженніфер МакКеон, "з урахуванням того, що інфляційні ризики більше не збільшуються, шанси на подальше підвищення ставок ЄЦБ скоротилися і ймовірність зміни ставок у зворотному напрямку здається більш високою".
Ринки будуть уважно стежити за прогнозами інфляції та ВВП, які ЄЦБ також опублікує в четвер. Прогнози для обох показників, як очікується, буде погіршено на тлі поглиблення боргової кризи в єврозоні, що стане ще одним сигналом на користь необхідності зниження ставок, відзначають експерти.
"Ми очікуємо, що ЄЦБ знизить прогноз зростання ВВП єврозони на 2011 рік до 1,6-1,7% з 1,9%, на 2012 рік - до 1-1,2% з 1,7%", - заявив Нільсен.
Між тим, економіст Commerzbank Майкл Шуберт вважає, що "у випадку, якщо погіршення прогнозів ВВП та інфляції не буде значним, причин очікувати від ЄЦБ на зниження ставки немає".
Глава ЄЦБ Жан-Клод Тріше проведе у четвер традиційну прес-конференцію за підсумками засідання, де йому, ймовірно, доведеться відповідати на досить складні питання, що стосуються політики банку в плані викупу боргових зобов'язань проблемних країн єврозони, включаючи Іспанію та Італію.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас