Ъ: Запас міцності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ъ: Запас міцності

Енергетика
928
У НАК "Нафтогаз України" підготувалися до газової війни з Росією. Як повідомив глава НАК Євген Бакулін, компанія накопичила достатню кількість газу в підземних сховищах для осінньо-зимового сезону. У Міненерго пояснили, що в тому випадку, якщо суд розірве поточний договір з Росією, з'явиться можливість вести переговори про укладення нової угоди без зайвого поспіху. Експерти вважають третю газову війну дуже можливою, навіть якщо суд не розірве договори НАК з "Газпромом".
У понеділок пізно ввечері глава НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявив, що станом на початок вересня очолювана ним компанія накопичила в підземних сховищах близько 19,2 млрд кубометрів природного газу. Ці обсяги дозволять забезпечити безперебійні поставки газу в опалювальний сезон 2011-2012 років. Учора прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що наявність газу в ПСГ дозволить Україні повністю виконати всі зобов'язання перед державами Євросоюзу щодо транспортування російського газу. "Незважаючи на те що ми вважаємо газові контракти з Росією кабальними і невигідними, ми в повному обсязі забезпечимо транспортування газу до Європи", - підкреслив пан Азаров.
Високопоставлене джерело в Міненерго вчора пояснило, що наявність газу в ПСГ дозволить Україні більш впевнено вести переговори з "Газпромом". "Перш за все, якщо суд прислухається до наших аргументів і все-таки розірве угоду з Росією, ми зможемо достатньо спокійно вести переговори про новий договір і укласти його не похапцем, - сказав співрозмовник .- Крім того, ми хочемо затвердити на наступний рік зниження обсягів закупівлі газу до 25 млрд кубометрів, що також вимагає певних переговорів. З газом в ПСГ вести їх буде набагато комфортніше". Нагадаємо, згідно з підписаними у 2009 році договорами, Україна повинна викуповувати не менше 33 млрд кубометрів газу в рік.
Президент Віктор Янукович в інтерв'ю "Ъ" заявив, що Україна підготувала документи, необхідні для подачі позову до арбітражного суду щодо спору з Росією у газовій сфері. За його словами, Київ вимагає від Москви орієнтуватися при визначенні вартості природного газу на розцінки, які Росія виставляє Німеччині, мінус транспортні витрати і передбачена "харківськими угодами" додаткова знижка в $100 на тисячу кубометрів. Вчора глава "Газпрому" Олексій Міллер виступив з різкою критикою цих заяв. "Україна отримує газ за ціною, зіставною з ціною для споживачів Німеччини. При цьому ми з німецькими партнерами спільно володіємо, серед іншого, магістральними газопроводами на території Німеччини. Нічого подібного в Україні немає", - сказав глава монополії. Пан Міллер додав, що Україна отримує газ дешевше, ніж споживачі Польщі, Угорщини, Туреччини, Румунії. "Наші українські колеги сіли в поїзд під назвою "дешевий російський газ", але не знають, на якій станції вийти, і не знають, що можуть заїхати в безвихідь", - заявив він.
Начальник аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максим Шеїн вважає, що третя газова війна між Україною і Росією, аналогічна тим, що були в 2006 і 2009 роках, цілком можлива. "Головною причиною таких розбіжностей може стати намір України вже в 2012 році купити менше газу, ніж записано в контракті. Після того як з'явилися грізні заяви українського керівництва про розгляди в судах, навряд чи "Газпром" піде на поступки в цьому питанні", - заявив пан Шеїн. За його словами, якщо Україна не підпише додаток до договору на 2012 рік, в якому підтвердить покупку 33 млрд кубометрів газу, "Газпром" може припинити його поставки в країну. "Тоді газова війна почнеться навіть без жодного розриву угоди судом", - говорить експерт.
Член комітету Верховної ради з ПЕК Олександр Гудима вважає, що цього разу Україна більш підготовлена ​​до газової війни, ніж в 2006 та 2009 роках. "У ці роки газу в підземних газосховищах для продовження транзиту до країн Євросоюзу та відбору для України дійсно не вистачало, і договори укладалися в стані цейтноту", - говорить пан Гудима. Таким чином, цього разу в "Нафтогазу" більш високі шанси домогтися від "Газпрому" поступок навіть у разі початку блокади, вважає експерт.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас