Ліквідація Нафтогазу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліквідація Нафтогазу

Енергетика
2382
Газове протистояння з Росією пішло Україні на користь: вперше за роки незалежності країна розпочала реалізацію енергоефективних проектів та реформування енергетичної галузі. Днями Президент Віктор Янукович розпорядився підготувати проект реформування НАК "Нафтогаз України". Росія протестує, оскільки останні ініціативи Кабміну, зокрема і скорочення обсягів споживання газу, приведуть до значного зниження обсягів продажів Газпрому.
Варто зазначити, що наразі український Кабмін найменше налаштований думати про добробут російського газового монополіста. Мета українського уряду - позбутися газової залежності. Раніше у нього не було необхідної мотивації, і Росія своїми діями, як не дивно, підштовхнула до цього українських лідерів.
Досить серйозним рішенням і результатом конфронтації з РФ стала ліквідація НАК "Нафтогаз України", про що попереджав прем'єр-міністр Микола Азаров. Це говорить про те, що Україна не бажає йти шляхом Білорусі. В уряду України є своя точка зору, зобов'язання по захисту інтересів вітчизняного бізнесу та енергетичної безпеки населення. Виходячи з цього, В. Янукович доручив М. Азарову підготувати проект реформування НАК.
Уряд почав готувати для розгляду Керівною радою Комітету з економічних реформ проекту програми реформування Нафтогазу. У проекті повинні бути вказані дані з інвентаризації активів компанії, її дочірніх підприємств і розподілу активів на профільні та непрофільні. Крім цього, документ має містити пропозиції щодо подальшого використання непрофільних активів Нафтогазу і його "дочок", а також щодо реалізації державними підприємствами функцій в нафтогазовій сфері.
Крім цього, В. Янукович доручив прем'єр-міністру забезпечити підготовку та внесення на розгляд Верховної Ради законопроектів про зміни до законодавчих актів з реформування Нафтогазу. Зазначимо, що ліквідація НАК дасть Україні привід для перегляду газових контрактів з Газпромом, оскільки суб'єкт, який підписував контракт, перестане існувати.
Росія відреагувала на дані міркування жорстко і заявила, що вимагатиме дотримання умов контракту від приймача Нафтогазу. Проте в контракті дана обставина не вказана. Більше того, в Кремлі заявили, що Україні, яка має намір подати позов на перегляд газових угод в Стокгольмський арбітражний суд, слід очікувати на зустрічний позов через скорочення споживання обсягів газу в Газпрому.
Зокрема, прес-секретар прем'єр-міністра Росії Дмитро Пєсков заявив, що у разі будь-яких реорганізації - юридичної або іншого характеру - у компанії повинен залишатися приймач, якому будуть передані права та зобов'язання згідно з чинними міжнародними угодами. А заступник голови Держдуми РФ, президент Російського газового співтовариства Валерій Язєв не виключив, що якщо українська сторона звернеться до суду, то Росія вчинить так само. В.Язєв вважає, що Росія йде назустріч, не застосовуючи штрафів за недобір газу, хоча глава Газпрому Олексій Міллер підкреслив, що якщо Україна скоротить обсяги закупівель газу в Газпрому в 2012 році до 27 млрд куб. м, на неї чекають штрафні санкції.
Також рішення України відповідають вимогам Єврокомісії. Тобто Кабмін проводить реорганізацію ринку, ліквідуючи монополіста - Нафтогаз, що має сприяти встановленню на нафтогазовому ринку рівних умов для всіх учасників. З керівної компанії будуть виділені видобувна компанія, транзитна та збутова. Таким чином, Україна виконає вимоги Євросоюзу, що допоможе встановленню між ними зони вільної торгівлі.
Але з часом в окремих учасників Євросоюзу з'являються нові індивідуальні вимоги. Так, днями міністр закордонних справ Франції Ален Жюппе заявив, що ратифікація угоди про політичну асоціацію між Євросоюзом та Україною буде залежати від зняття необґрунтованих звинувачень з екс-прем'єра України Юлії Тимошенко. І це при тому, що в його країні йде такий процес: над колишнім президентом Жаком Шираком, і Україна не втручається у внутрішні справи Франції.
Проте висловлювання А. Жюппе не можна назвати необачними, адже в діях уряду Франції чітко проглядається лобізм Газпрому. Слід нагадати, що саме завдяки визнанню винною Ю. Тимошенко, яка ініціювала підписання газових контрактів, Україна має намір домогтися їхнього перегляду. Отже, сторони, зацікавлені в її звільненні, перешкоджають "газовій справедливості". До того ж у липні французька влада ухвалила рішення заборонити видобуток сланцевого газу в країні.
Таким чином уряд Франції не тільки поставив хрест на газових проектах в країні, на інвестиціях видобуток і розвідку газу, а й збільшив енергетичну залежність країни. На думку експертів, із закриттям проектів з видобутку сланцевого газу Франція підвищить обсяги імпорту газу, і не виключено, що саме у Газпрому. Адже сценарій лобіювання подібних схем Газпром широко застосовує у багатьох країнах Європи ще з часів розпаду СРСР.
І багаторічний нафтогазовий застій в Україні - яскравий тому приклад. Експерти називають лобістом Газпрому в Україні міністра енергетики Юрія Бойка, а також мільярдера Дмитра Фірташа. Останнім часом тандем змінив свої погляди, і в першу чергу - через загострення відносин між Україною і Росією.
Слідом за ліквідацією Нафтогазу уряд України має намір провести IPO дочірньої компанії "Укргазвидобування", яка буде виведена зі складу НАК і стане самостійним учасником ринку. Як повідомив М. Азаров, за оцінками Кабміну Україна може виручити від продажу 25-50% акцій найбільшої газодобувної компанії країни 5-10 млрд дол. Проте експерти скептично оцінюють очікування уряду. І пояснюють це тим, що Укргазвидобування продає паливо за контрольованими державою заниженими цінами - 350 грн./тис. куб. м. Тому максимальна річна виручка компанія може скласти 665 млн дол І під такий обсяг неможливо залучити 5-10 млрд дол від продажу 25-50% акцій.
Щоб дійсно залучити в ході первинного розміщення акцій необхідні кошти, Укргазвидобуванню слід не тільки значно підвищити ціни на газ, але й істотно наростити його видобуток. Так, днями Укргазвидобування розвідала запаси газу обсягом 1,2 млрд куб. м на Боровому газовому родовищі в Харківській області. Крім цього, компанія разом з Shell має намір видобувати сланцеві гази в Україні та природний газ на Чорноморському шельфі. Нагадаємо, що Shell готова інвестувати в розвідку і видобуток сланців в Україні 600 млн дол.
І якщо протягом двох років (саме стільки часу може піти на ліквідацію Нафтогазу і підготовку Укргазвидобування до IPO) компанія істотно збільшить видобуток газу, а також залучить ще ряд великих інвестиційних партнерів, очікування Кабміну можуть виправдатися. Але це один з найбільш оптимістичних сценаріїв. Сувора дійсність виглядає інакше. Зазначимо, що до Укргазвидобування уряд планував вивести на IPO сам Нафтогаз.
"Привабливість Нафтогазу в очах іноземних інвесторів викликала безліч питань ще до загострення відносин з Газпромом, які повільно, але впевнено вступають у стадію холодної війни. Збиток компанії за підсумками 2010 року перевищив 22 млрд грн. (більше 2,5 млрд дол ), вона допустила технічний дефолт з єврооблігацій на суму 500 млн дол з терміном погашення в жовтні 2009. У 2011 році фінансове становище Нафтогазу продовжило стрімко погіршуватися через зростання ціни на російський газ. В результаті дефіцит фінансового плану компанії за підсумками року збільшиться практично вдвічі - з 8 млрд грн. (1 млрд дол) до 15 млрд грн. (1,9 млрд дол)", - сказав Мінпрому директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.
Передбанкрутний стан Нафтогазу змусив уряд відкоригувати плани щодо виходу компанії на IPO. У липні В. Янукович заявив, що іноземним інвесторам пропонуватиметься не Нафтогаз, а вхідні в його структуру компанії. "1 вересня прем'єр конкретизував плани Президента: "Ми ухвалили рішення піти на реструктуризацію компанії "Нафтогаз", виділити відповідно газовидобувну компанію, провести її підготовку і піти на розміщення її акцій на відкритій біржі", - нагадав Д. Марунич.
Перспективи IPO Укргазвидобування на західних біржах виглядають не набагато краще, ніж Нафтогазу. За словами експерта, компанії не вистачає коштів для інтенсифікації видобутку, яка щорічно збільшується в межах статистичної похибки. Залишкові запаси на родовищах оцінюються в 30% від початкових об'ємів. За останні роки Укргазвидобування не почала експлуатацію жодного великого родовища газу.
"Реалізуючи газ власного видобутку населенню за заниженою ціною, 350 грн./тис. куб. м без ПДВ, компанія постійно просить в уряду підняти ціну мінімум удвічі - до 700 грн. Однак, враховуючи відверто популістську риторику кабінету М. Азарова, до парламентських виборів ціна газу підвищуватися не буде, а значить, Укргазвидобуванню не варто розраховувати на додаткові доходи від реалізації газу", - говорить директор ІЕІ.
На тлі фінансових труднощів менеджмент Укргазвидобування заявляє про реалізацію низки непрофільних проектів, зокрема з придбання мережі АЗС за 1 млрд грн. "Власних коштів на це у компанії немає, вона змушена оголошувати численні тендери на залучення кредитних ліній на мільярди гривень", - говорить Д. Марунич. Експерти галузі заявляють про завищену ціну на автозаправні станції, які збирається показати Укргазвидобування, а також про те, що мала кількість і географія розміщення АЗС не дозволять компанії впливати на ринок для досягнення заявленої мети - стабілізації цін на нафтопродукти.
"Комплекс негативних чинників не дозволяє говорити про успішне проведення IPO Укргазвидобування на іноземних біржах найближчими роками. Найімовірніше, на плани з розміщення акцій Укргазвидобування чекає сумна доля IPO Нафтогазу, який не відбувся", - резюмує Д. Марунич.
Вочевидь, Україні недостатньо одних тільки гучних заяв про початок серйозних реформ у цій сфері. Необхідний фундамент - зростання власного видобутку газу. Якщо Україна реально дасть старт газодобувним програмами, Газпром може піти на поступки.
Непоступливість монополіста щодо ціни на газ зрозуміла, адже ніхто не хоче втрачати прибуток. Але якщо розібратися в ситуації, то найбільше поступок роблять росіянам, купуючи у них найдорожчий у світі газ. Причому свою позицію Газпром визначає як національну, хоча сама РФ вже давно не отримує від свого газового монополіста жодних бонусів, наприклад того ж зниження вартості газу для внутрішнього ринку.
Тарас Жирош
За матеріалами:
МінПром
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас