Moody's прогнозує падіння курсу білоруського рубля на 30-50% — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Moody's прогнозує падіння курсу білоруського рубля на 30-50%

Валюта
388
Перехід до встановлення ринкового курсу білоруського рубля може викликати його падіння на 30-50% до долара США та інші негативні наслідки в короткостроковій перспективі, але допоможе скоротити великий дефіцит поточного рахунку. Такий прогноз представило напередодні рейтингове Moody's Investors Service.
Якщо влада Білорусі зважиться на перехід до ринкового курсоутворення, то в короткостроковій перспективі може бути падіння білоруського рубля на 30-50% до долара, прискорення інфляції, а також погіршення стану підприємств, залежних від імпорту. Позитивний ефект від цього кроку, на думку експертів Moody's, виразиться в скороченні великого дефіциту поточного рахунку; також він допоможе поліпшити умови отримання зарубіжних позикових ресурсів в обсязі 3 млрд доларів.
Рейтингове агентство нагадало, що влада Білорусі в травні девальвувала національну валюту в процесі боротьби з роздутим дефіцитом і, судячи із заяви президента республіки Олександра Лукашенка від 30 серпня, має намір визначати обмінний курс білоруського рубля під час спеціальних торгових сесій у вересні. Експерти Moody's вважають, що офіційному Мінську треба менше покладатися на зарубіжні кредити і імпорт, який фінансується із зовнішніх запозичень, і більшою мірою зосередитися на тому, щоб добитися "більш стійкого зростання за допомогою стимулювання продуктивності праці, щоб компенсувати втрати дешевих кредитів та імпорту".
22 серпня Moody's повідомило, що збереження нинішніх проблем в економіці Білорусії призведе до зниження її суверенного рейтингу з рівня "B3" до "Саа" і до загрози дефолту. За розрахунками експертів міжнародного агентства, в другому півріччі 2011 року Білорусії буде потрібно 3-6 млрд доларів на підтримку стійкості банківської системи та вирішення інших нагальних проблем. Така ж сума буде потрібна республіці в 2012 році для підтримки стійкості банківської системи і покриття дефіциту платіжного балансу. Нинішня ситуація характеризується адміністративним стримуванням вільного курсоутворення, дефіцитом інвалюти, недостатньо твердою монетарною політикою, відсутністю результату від приватизації та домовленостей з МВФ про залучення зовнішніх запозичень. При такому розвитку подій, як вважають експерти Moody's, частка проблемних активів у білоруських банках зросте до 20% в 2012 році, а влада Білорусі може піти на замороження валютних депозитів або їх примусову конверсію в білоруські рублі.
За матеріалами:
Банки.ру
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас