УКАБ вважає необхідним скасування Радою експортних мит на зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

УКАБ вважає необхідним скасування Радою експортних мит на зерно

Аграрний ринок
188
Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" (Київ) вважає необхідним скасування Верховною Радою експортних мит на зерно на 9 сесії.
Про це Українським Новинам сказав генеральний директор асоціації Володимир Лапа.
Він нагадав, що останнім часом питання скасування мит обговорюється між міністерствами і відомствами, зокрема Міністерством аграрної політики і продовольства, яке раніше виступало за скасування експортних мит, і Міністерством фінансів, яке не хоче йти на скорочення доходів бюджету.
"Як такої єдиної урядової позиції тут немає, на жаль. Тому, можливо, хтось з народних депутатів або група народних депутатів з різних фракцій все-таки подала б такий законопроект і він би був проголосований Верховною Радою - це було б ідеально", - сказав Лапа.
При цьому експерт вважає менш важливим прийняття законопроекту про ринок землі.
"Тому що ринок землі, якщо немає економічної можливості купити землю, він спрацює тільки в мінус, а не в плюс. Тому я б тут більше зосередив увагу на формуванні сприятливих економічних умов для господарювання в АПК, ніж на якихось стратегічних напрямках, які зараз не будуть працювати", - аргументував він свою позицію.
Крім того, УКАБ вважає важливим повернення відшкодування ПДВ при експорті зерна, Лапа нагадав, що відповідний проект закону про зміни до Податкового кодексу був внесений у Раду, але був відхилений народними депутатами.
Гендиректор асоціації відзначив, що в таких умовах плани з виробництва зерна в Україні в 80 млн тонн виглядають несерйозно.
Як повідомляло агентство, 5 вересня заступник начальника департаменту економічного розвитку та аграрних ринків Анатолій Розгон виключив скасування експортних мит на зерно, аргументуючи свою позицію необхідністю проводити додаткові консультації з Міжнародним валютним фондом, а також шукати додаткові джерела надходження до бюджету.
Мінагрополітики оцінює обсяги експорту зерна в 2,1 млн тонн в липні-серпні, Українська аграрна конфедерація - в 1,8 млн тонн.
Надходження до бюджету від мита на експорт в липні-серпні становлять, за даними УАК, близько 1,5 млрд гривень.
З 1 липня в Україні були введені мита на експорт зернових культур, які будуть діяти до 1 січня 2012 року.
Зокрема, експортні мита на пшеницю становлять 9%, але не менше 17 євро/тонна, на ячмінь - 14%, але не менше 23 євро/тонна, на кукурудзу - 12%, але не менше 20 євро/тонна.
За матеріалами:
Українські Новини
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас