Валютні ОВДП можуть зацікавити нерезидентів, але навряд чи посприяють притоку ліквідності — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Валютні ОВДП можуть зацікавити нерезидентів, але навряд чи посприяють притоку ліквідності

Казна та Політика
240
Деноміновані у валюті облігації внутрішньої державної позики (ОВДП валютні), випуск яких планує Національний банк України (НБУ) спільно з Міністерством фінансів, швидше за все, зацікавлять нерезидентів, однак навряд чи посприяють значному притоку ліквідності, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" експерти фондового ринку.
Аналітик з боргових ринків інвесткомпанії "Трійка Діалог Україна" Марія Репко прогнозує, що обсяг залучень за новим інструментом буде невеликим порівняно з єврооблігаціями, оскільки для більшості інвесторів ключовим питанням наразі є ліквідність, а в нових паперах її практично не буде.
Водночас на тлі інтересу до валютних облігацій нерезидентів можливе розміщення значно більшого обсягу цінних паперів, ніж звичайних ОВДП, вважає вона.
При цьому, за оцінками Репко, найбільш привабливими для нерезидентів, швидше за все, будуть середньострокові папери з терміном обігу від 3 до 5 років.
"Українські інвестори на тлі браку ліквідності будуть дивитися, швидше, на короткі терміни, але у випадку збереження стабільності гривні валютні ОВДП для них втрачають сенс, й інвестори, найімовірніше, нададуть перевагу більш високій прибутковості звичайних гривневих паперів", - сказала вона.
Аналітик інвесткомпанії "Конкорд Капітал" Світлана Рекрут також вважає, що валютні ОВДП знайдуть попит серед нерезидентів і банків з іноземним капіталом. За її словами, валютні облігації, швидше за все, будуть купуватися для середньострокового хеджування валютних ризиків.
"Разом з тим, враховуючи низький рівень ліквідності в Україні, потенційний обсяг покупок багато в чому буде залежати від запропонованих з цінних паперів умов", - сказала вона.
Між тим, Рекрут зазначила, що поява валютних держоблігацій може відтягнути частину попиту у гривневих боргових паперів і стимулювати, таким чином, деяке збільшення прибутковості останніх.
Керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний капітал України" (ICU) Олександр Вальчишен вважає, що обсяг розміщення валютних ОВДП в першу чергу буде залежати від цілей монетарної політики НБУ, одне з основних завдань якого - низька інфляція, і складе не більше 1 млрд грн.
При цьому за його оцінками істотного перетікання зі звичайних ОВДП у валютні, швидше за все, не буде через різницю у відсоткових ставках, які за гривневими облігаціями, як очікується, будуть вищими. Однак прибутковість останніх може піднятися на 0,5-1,0 відсотковий пункт через фактор "нової пропозиції" цінних паперів на ринку, додав він.
Як вважає Репко, деякий перетік коштів у валютні держоблігації можливий з ПДВ-облігацій, але, враховуючи низьку ліквідність ринку, навряд чи учасникам вдасться продати великі обсяги за цінами, достатніми, щоб виправдати таку заміну.
Спеціаліст відділу продажів боргових цінних паперів інвесткомпанії "Драгон Капітал" Сергій Фурса вважає, що перетік коштів однозначно буде, але навряд чи він стане критичним для звичайних ОВДП.
"Ринок знайде справедливий рівень премії між двома видами паперів, і вони будуть торгуватися паралельно. Хоча, безумовно, в період загострення девальваційних очікувань велику популярність будуть отримувати облігації з прив'язкою до курсу долара", - сказав він.
Оцінюючи прибутковість очікуваних цінних паперів, експерти відзначають, що вона багато в чому буде залежати від конкретних параметрів випуску, які поки не визначені.
"Якщо папір дійсно дозволить зафіксувати курс "входу", інвестори будуть вимагати тільки премії за ліквідність і премії за первинне розміщення. Таким чином, ставки за вдало вибраного моменту і хорошого пре-маркетингу можуть опинитися на 300-400 базисних пунктів (б. п.) вище за прибутковість за євробондами в залежності від терміну обігу, тобто 9-9,5% для двох-трьох літніх паперів та 10-10,5% - для п'ятирічних", - вважає Репко.
За оцінками Фурси, на карті прибутковості нові облігації розмістяться посередині між ОВДП, номінованими в гривні, і єврооблігаціями. При цьому спред до єврооблігаційної кривої може скласти 100-200 б.п.
Як вважає аналітик інвесткомпанії "Фенікс Капітал" Олександр Лозовий, в цілому валютні ОВДП зможуть розширити можливості уряду проводити запозичення на борговому ринку, а також знизять вартість таких запозичень. Крім того, їх випуск сприятиме розвитку фінансових ринків всередині країни і дозволить зменшити валютні ризики для уряду України.
Як повідомлялося, НБУ разом з Мінфіном наразі завершують розробку програми з випуску деномінованих у валюті ОВДП.
За словами голови НБУ Сергія Арбузова, нові цінні папери, зокрема, припускають фіксацію курсу для інвестора, який зайде в країну на зрозумілий термін.
Уряд вже неодноразово заявляв, що вивчає можливість випуску валютних облігацій, однак практичної реалізації ці плани не отримали.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас