Підсудна справа — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Підсудна справа

Енергетика
793
3 вересня Президент України відвідав з офіційним візитом Душанбе, де проходила розширена Рада глав-держав СНД. Одним з основних питань, що стояли на порядку денному, були україно-російські відносини. Газові суперечності між Москвою і Києвом так і не вирішилися. Сторони заговорили про судовий розгляд.
Суд та діло
Газ - визначальна субстанція в україно-російських відносинах. Ні російська мова, ні "дружба народів", ні економічне співробітництво в рамках різних митних союзів та інших "еепів" не є актуальними у відносинах без важливої "блакитної" додачі. Зараз, коли до холодів залишилися лічені тижні, а протестні настрої в суспільстві зростають щодня, питання про те, скільки ж коштуватиме газ, для української влади є життєво важливим. Вибори на носі, а головні бенефіціари української влади все ще в роздумах: обіцяних низьких цін на газ для їхніх підприємств не бачити, більше того, невдоволення народу зростає, а рейтинг владної Партії регіонів йде вниз. У таких умовах можна втратити і головних "спонсорів" виборчої кампанії. А на одному адмінресурсі, як показав 2004 рік, далеко не заїдеш.
Росія тим часом не готова просто так знизити ціну на газ. В обмін на таку поступку РФ хоче входження України до Митного союзу. Це в корені суперечить європейським прагненням президента України Віктора Януковича, які мають у своїй основі досить прагматичні інтереси. Основні споживачі українського металу - не стільки в Росії, скільки в Європі та США. Та й корпорації вітчизняних олігархів зареєстровані переважно в ЄС. Там же вигідно зберігати свої заощадження значній частині бізнес-еліти. Крім цього, значна частина України бачить майбутнє країни саме в Євросоюзі. З іншого боку, входження до Митного союзу загрожує для України можливою втратою членства у Світовій організації торгівлі. Крім того, українські олігархи побоюються посилення конкуренції зі своїми російськими "колегами", яка неминуча при знятті торгових обмежень.
У результаті, Україна пропонує Митному союзу невиразну формулу "3+1", яка, природно не влаштовує Росію. РФ, зі свого боку, не поспішає знижувати ціни на газ. А навіщо? Адже контракти, підписані Юлією Тимошенко, дуже вигідні для "Газпрому", якого не лякає навіть судовий процес над екс-прем'єр-міністром. До того ж, контракти підстраховані Харківськими угодами, підписаними вже нинішньою владою. У таких умовах напруги між державами не уникнути: "перезавантаження" закінчилося, попереду (якщо не домовляться) - черговий "льодовиковий період". Перед зустріччю в Душанбе український президент Віктор Янукович нарешті сказав це напряму. "Будь-який тиск в цих питаннях (газових контрактів - ред.) - він для нас принизливий. І ми не дозволимо, щоб так з нами говорили. Коли йдуть переговори, на переговорах все, що завгодно буває, а коли ми виходимо в засоби масової інформації, нам треба дотримуватися чогось", - заявив Янукович. "Спочатку загнали нас у кут, потім почали диктувати умови. Це принижує сьогодні, не мене особисто, а це принижує державу, і я не можу цього допустити", - зізнався президент України.
І хоча Янукович не втрачає надії домовитися, українська влада всерйоз почала розглядати варіант вирішення проблем з російським газом в суді. Адже, за словами Януковича існує дві головні складові в питанні перегляду газових контрактів. По-перше, відповідну угоду було підписано господарюючими суб'єктами України та Росії без урахування чинних між двома країнами угод. "А точніше - з порушенням цих угод", - підкреслив президент. По-друге, "Нафтогаз" укладав угоду без затверджених урядом повноважень. "Але якщо Росія з цим не погодиться, безумовно, ми будемо змушені тоді йти в міжнародний суд. Однак, я сподіваюся, у нас вистачить мудрості знайти спільне рішення - без суду. Я розглядаю суд уже як останню інстанцію, коли будуть вичерпані в ході переговорів всі наші можливості", - заявив президент України. Відповідь не змусила на себе довго чекати: російський президент Дмитро Медведєв через свого прес-секретаря Наталю Тімакову заявив, що до судового процесу Росія готова. "Українські партнери повинні повністю виконувати контрактні зобов'язання, включаючи умови про ціну поставок навіть у разі реорганізації" Нафтогазу", - передала слова Тімакова російського президента. Таким чином, Україна опинилася у досить непростому положенні. І тут наша країна може спробувати скористатися європейським досвідом.
Операція "Ліквідація"
Ідея про судове рішення у справі українсько-російських газових контрактів на перший погляд здається дивною. Адже при потуранні українській владі свого часу RosUkrEnergo виграла у НАК "Нафтогаз" в Стокгольмському арбітражі. Показовим є те, що "Газпромом" у тому конфлікті обрав сторону RUE. Таким чином, українська влада за плечима має вже мінімум один програний суд з газових справах. Притому, у справі з RUE у "Нафтогазу" були більш вигідні позиції, ніж позиції України в можливому суді з перегляду газових контрактів. Що ж спонукало Януковича заговорити про таке радикальне рішення? Відповідь - європейський приклад.
Україна - аж ніяк не єдина країна, яку не влаштовують "газпромівські" ціни на газ. У листопаді 2010 року на "Газпром" подала до суду італійська компанія Edison, яка вимагала переглянути умови контракту. Причиною цього було те, що ціни, вказані в контракті, значно перевищили ринкові ціни. У результаті лише в третьому кварталі 2010 року італійці втратили 37 мільйонів євро прибутку. Як результат розглядів, "Газпром" змушений був зробити Edison знижку в 200 мільйонів євро. Ще б пак: російський газ обходився італійцям на 50-70 доларів за тисячу кубометрів дорожче, ніж скраплений катарський. Слідом за італійцями обурилися і німці з поляками. Як тільки стало відомо, що Edison домоглася знижки від "Газпрому", до суду подали німецькі компанії E. On і RWE. Причина та ж - занадто високі ціни на газ. У серпні 2011 року німці подали на "Газпром" в арбітражний суд з вимогою перегляду ціни на газ. Притому, якщо Edison посідала невелику частину італійського ринку, то E. On закуповувала близько 50% всього російського газу, що поставляється в Німеччину. 31 серпня за німцями "підтяглися" і поляки. Polskie Gornoctwo Naftowe i Gazownictwo (PGNiG) пообіцяла подати у той самий Стокгольмський арбітраж на "Газпром". Причина не оригінальна - занадто високі, навіть завищені в порівнянні з ринковими, на думку поляків, ціни на блакитне паливо. Поляки вимагають зниження цін на 10%.
Здавалося б, на тлі цих подій в України в судових розглядах з'являється шанс. Але це тільки на перший погляд. Адже, українська влада наполягає - газові контракти не несправедливі (на чому наголошували італійці та підкреслюють німці і поляки), а саме незаконні. Незаконні вони, на думку Києва, тому, що "Нафтогаз" на підписання контрактів повноважень не мав, і екс-прем'єр-міністр Юлія Тимошенко підписала договір без схвалення уряду. Власне, вирок Тимошенко і повинен послужити своєрідним каталізатором в судовому процесі проти "Газпрому". А значить, за логікою, не довівши вини Тимошенко, до суду на Росію подавати безперспективно і навіть небезпечно. Втім, президент РФ вже дав зрозуміти - відносини між російськими та українськими владами охололи донезмоги. У Душанбе Янукович і Медведєв хоч і зустрічалися (правда, тільки на засіданнях саміту, неформальних зустрічей не було), але переговорів про перегляд газових контрактів так і проводили.
Правда, в українського президента є ще один "козир у рукаві" - реорганізація НАК "Нафтогаз". Як заявив прем'єр-міністр України Микола Азаров компанію в недалекому майбутньому ліквідують. "Нафтогаз України" як суб'єкт господарювання припинить своє існування, буде ліквідаційний період, і через певний час після настання всіх необхідних формальностей будуть діяти на цьому ринку зовсім інші нові компанії", - сказав прем'єр журналістам. І тільки після ліквідації НАК почнеться перегляд газових контрактів. Однак Москва вже заявила - навіть після ліквідації "Нафтогазу" Україна повинна буде платити за старими рахунками - адже у компанії повинен бути правонаступник. Якщо ж такого не виявиться, то зобов'язання НАКу ляжуть на державу.
Таким чином, влада України опинилась в патовому положенні, виходити з якого буде вкрай складно. І "хитрі" комбінації з ліквідацією "Нафтогазу" навряд чи стануть тут панацеєю...
Борис Рудь
За матеріалами:
Подробности
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас