МВФ побажав рости великими — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

МВФ побажав рости великими

Казна та Політика
547
МВФ закликає США і країни Євросоюзу посилити стимулювання економічного зростання. Про це в інтерв'ю німецькому журналу Der Spiegel розповіла глава валютного фонду Крістін Лагард. За її словами, такі заходи повинні компенсувати кризу довіри, яка ударила по світовій економіці. "Дивлячись на Європу, ми рекомендуємо країнам скорегувати їх програми економії відповідно до зміни ситуації і подумати про способи прискорення зростання", - заявила пані Лагард. За її словами, ухвалення США ефективної середньострокової стабілізаційної програми також може зробити можливою відмову від "короткострокових заходів економії та здійснення кроків щодо стимулювання зростання".
За приклад пані Лагард навела Німеччину. За її словами, враховуючи, що фінанси країни успішно відновлюються, Берлін за необхідності здатний стимулювати економічне зростання. "Якщо Німеччина стимулює внутрішній попит, це буде добре для німецької економіки і для її сусідів", - пояснила глава МВФ.
Таким чином в Міжнародному валютному фонді реагують на гальмування економічного зростання в США і країнах єврозони. Нагадаємо, раніше в пресу потрапили дані з нового економічного звіту фонду, який планується оприлюднити в кінці вересня. Серед іншого в МВФ збираються знизити прогнози економічного зростання США: у 2011 році - з 2,5% до 1,6%, в 2012 році - з 2,7% до 2%, а також країн єврозони - у поточному році з 2% до 1,9%, а в 2012-му - з 1,7% до 1,4%.
За словами директора Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерія Геєця, такі заяви свідчать про радикальну зміну економічного курсу МВФ. "МВФ радикальним чином змінює свою політику, по суті, вирішивши копіювати економічну політику США, які залагоджують всі економічні проблеми шляхом емісії", - заявив він. Однак така зміна політики зовсім не означає, що і відносно України МВФ буде керуватися тими ж принципами. "Це рекомендації країнам з розвиненою економікою. В Україні ж поки абсолютно інша економічна модель, тому на зміни вимог фонду чекати не доводиться", - уточнив глава підкомітету Верховної ради з питань міжнародної економічної політики Олексій Плотніков (Партія регіонів).
Втім, якщо країни ЄС прислухаються до порад МВФ, то їх нова економічна політика безпосередньо вплине на Україну. "В короткостроковій перспективі це навіть може справити позитивний вплив - в ЄС буде багато коштів, вони підуть на кредитування, і в наших компаній не буде проблем із залученням позикових коштів. Проте вже в середньостроковій перспективі надлишок євро буде негативно впливати на українську економіку, оскільки призведе до зміцнення гривні та різкого погіршення конкурентоспроможності українських експортерів", - говорить пан Геєць.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас