Литвин: Газові відносини України і РФ не дійдуть до розглядів у Стокгольмському суді — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Литвин: Газові відносини України і РФ не дійдуть до розглядів у Стокгольмському суді

Енергетика
280
Голова Верховної Ради України Володимир Литвин вважає, що загострення відносин України і Росії в газовій сфері не дійде до розглядів у Стокгольмському суді. Про це Литвин заявив на брифінгу, передає кореспондент РБК-Україна.
"Я думаю, що справа не дійде до Стокгольма. Нам треба знайти рішення. Зрозуміло, що питання, як мені бачиться, енергоносіїв, це питання спільне. І воно, очевидно, повинно мати спільну платформу і спільну позицію для обговорення. Тому що всі висловлюють незадоволення і кожен окремо, я маю на увазі європейські країни, намагається вирішити це питання. Це спільний, відкритий, транспарентний і об'єктивний підхід. І... я думаю, що ми повинні ці розмови про енергозабезпечення, перевести в практичну площину", - зазначив Литвин.
За його словами, свого часу українська сторона підписала договір про постачання великої кількості російського газу, "а зараз виявляється, що така кількість нам не потрібна, а російська сторона говорить, що діє принцип: бери або плати".
Литвин вважає, що "оскільки за такою ціною реекспорт газу здійснювати практично неможливо", треба сподіватися, що "здорове начало" у газових відносинах з Росією "буде домінантним". "Нам треба не тільки вирішити газову проблему, а й зберегти той рівень довіри між народами, між людьми, оскільки результати соціологічних опитувань мають стимулювати всіх нас замислитися".
У свою чергу заступник голови Верховної Ради Микола Томенко висловив здивування тим фактом, що прем'єр-міністр України Микола Азаров заявив про ліквідацію НАК "Нафтогаз України" незважаючи на дію закону, "який забороняє будь-які реорганізаційні зміни НАК "Нафтогаз України" і всього, що стосується газотранспортної системи", який був прийнятий в парламенті 430 голосами.
За словами Томенка, з урахуванням наявності цього закону "без ВР ніяких дій в частині ліквідації, реорганізації НАК "Нафтогаз України" робити не можна - тільки після рішення ВР, тому, напевно, і цю історію нам треба буде прояснити".
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас