Інфляцію розраховують стримати — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Інфляцію розраховують стримати

Казна та Політика
510
Керівник групи радників глави Національного банку України Валерій Литвицький повідомив про прогнози НБУ щодо рівня інфляції в поточному році. За його словами, існує висока ймовірність того, що до кінця року Україна вийде на рівень інфляції менше 10%. "Перспективи зменшення інфляції до рівня 10%, навіть 9%, покращилися", - заявив він.
Оптимістичні прогнози викликані зменшенням розриву між поточними показниками інфляції і даними за відповідний місяць 2010 р., і існує ймовірність зникнення цього розриву в серпні-вересні. Так, у червні різниця становила 2,6 в.п., а в липні - лише 1,5 в.п., при цьому за підсумками перших місяців семи розрив склав 0,1 в.п. (9,4% в 2011 р. проти 9,3% за відповідний період 2010 р.).
Разом з тим Валерій Литвицький вважає, що владі доцільно було б вжити додаткових заходів для збалансування попиту і пропозиції на ринку продуктів харчування, а також заходів щодо недопущення стрибків цін на нафтопродукти. Важливими для інфляційної динаміки, за його словами, стануть проведення зваженої політики у сфері газових і комунальних тарифів і відновлення фінансового співробітництва з МВФ. "Сподіваюся, що поглиблений діалог з МВФ продовжиться, і ми до кінця року отримаємо відповідні транші. Звичайно, це позитивно позначиться на інфляційних та курсових очікувань", - заявив представник НБУ.
Аналітику ІГ "АРТ-Капітал" Олег Іванцову такі прогнози здаються більш ніж реальними. "Попереду два місяці (серпень і вересень) з дуже високою базою порівняння, тому ймовірність того, що інфляція на кінець вересня буде нижче 9% дуже велика", - упевнений він. Після чого, як каже експерт, уряду залишиться тільки утримувати ціни до кінця року. А з урахуванням того, що є гарний урожай зернових, стабілізувалася ситуація на валютному ринку (за останніми даними, інтервенції НБУ в серпні навіть були позитивними), і банк скупив на $322 млн. більше, ніж продав, то підстав для зростання цін залишається мало. "Тому ми залишаємо наш прогноз, зроблений ще на початку року, на рівні 9,5%", - говорить Олег Іванець.
Підтверджує існування ймовірності досягти оголошених НБУ прогнозів і керівник інформаційно-аналітичного центру Forex Club в Україні Микола Івченко. "Однак однозначно сказати, чи вдасться це зробити чи ні, поки важко. Адже інфляційні очікування в суспільстві залишаються на високому рівні, а передчуття другої хвилі економічної кризи та девальвації гривні можуть сприяти відносно високим темпам осінньої інфляції", - розмірковує експерт.
Для стримування подальшої інфляції, на його думку, уряд спробує не підвищувати ціни на газ для населення на чергові 50% і буде стримувати зростання цін на послуги ЖКГ. НБУ, в свою чергу, продовжуватиме стримувати інфляцію монетарними факторами (вилучати гроші з обігу через депозитні сертифікати і депозити центрального банку).
Так, з початку поточного року темпи зростання грошової бази склали лише 4,5% проти 14,8% за аналогічний період 2010 р.
"Такі кроки можуть зробити можливим інфляцію в межах 10%. Однак потрібно розуміти, що на монетарну інфляцію припадає тільки 20% всієї інфляції. Та й уникнути подорожчання цін на газ та послуги ЖКГ у найближчому майбутньому навряд чи вдасться", - говорить Микола Івченко. Не стане винятком, на його думку, і традиційне осіннє підвищення цін на продукти харчування, що відповідно прискорить інфляцію. Сприяти зростанню інфляції також може і зростання видатків державного бюджету який має місце останнім часом і, як правило, призводить до збільшення інфляційного тиску в суспільстві. Як результат, за оцінками аналітика, темпи інфляції в поточному році можуть скласти 11%.
"Основне, що потрібно від уряду для стримування інфляції, - це стимулювати розвиток економічної активності, малого та середнього бізнесу, що формує основну зайнятість у країні, - підсумовує Олег Іванець. - Інші методи, зокрема монетарні, мають другорядне значення, оскільки за визначенням є тимчасовими і такими, які покликані врівноважувати коливання, які, однак, не стимулюють реальне зростання економіки".
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас