"Лівела" в законі — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

"Лівела" в законі

Енергетика
2142
Як повідомив під час інтернет-конференції перший заступник голови Антимонопольного комітету Рафаель Кузьмін, відомство закрило провадження у справі про безподаткове ввезення нафтопродуктів компанією "Лівела" в 2010 році. Компанія була ліквідована 9 березня поточного року, а згідно із законом "Про захист економічної конкуренції", це є підставою для припинення розслідування. Кузьмін зазначив, що на початку року Державна податкова служба провела позапланову перевірку діяльності "Лівели" і не виявила порушень податкового законодавства.
"Лівела" була "дочкою" українсько-польського підприємства з іноземними інвестиціями (ПІІ) "Тайстра". Ще в 2004 році компанія змогла в судовому порядку домогтися права ввозити в Україну нафту і нафтопродукти, посилаючись на схвалений ще в 1992 році і такий, що втратив чинність в 2003 році закон, що звільняв ПІІ від сплати ввізного мита, акцизу і ПДВ. За даними податкової служби, за час дії закону про пільги для ПІІ держбюджет недорахувався понад $3,5 млрд.
Правом на пільгове ввезення нафти та нафтопродуктів компанія користувалася в 2004-му, 2007-му і 2010-му роках, говорить член комітету Верховної ради з ПЕК, член парламентської тимчасової слідчої комісії з питань розслідування діяльності "Лівели" Сергій Пашинський (фракція "БЮТ-Батьківщина"). "Це відбувалося саме в ті періоди, коли нинішній глава держави Віктор Янукович посідав пост або прем'єр-міністра, або президента країни", - відзначає Пашинський. Увага громадськості до діяльності "Лівели" особливо зросла в 2010 році. Це було пов'язано з тим, що діяльність компанії завдала сильного удару по українським переробникам нафти, а також імпортерам нафтопродуктів, які, на відміну від "Лівели", повинні були платити всі податки та збори. Тоді в Держмитниці заявили, що діяльність компанії завдала збитків державі розміром 2,9 млрд грн. В кінці 2010 року обставини діяльності "Лівели" почали розслідувати в АМКУ.
У тому, що "Лівелі" вдалося уникнути санкцій з боку держави, немає нічого дивного. У Партії регіонів не бачать нічого поганого в тому, що окремому учаснику ринку надаються пільги, яких позбавлені його конкуренти. "У першу чергу необхідно відстоювати інтереси простого національного споживача, якого не цікавить, звідки постачається бензин на АЗС, з пільг або без пільг. Головне, щоб цей бензин на АЗС був якісним і дешевим", - заявив заступник голови фракції Партії регіонів Михайло Чечетов. Коментувати питання конкуренції і збитків вітчизняних нафтопереробників Чечетов не став.
Тим часом заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев стверджує, що діяльність "Лівели" не призвела до зниження цін на внутрішньому ринку нафтопродуктів. "Маржа в 30% осідала в кишенях тих, хто використовував безподаткову схему", - зазначив Рябцев. Крім того, за даними Міненерго, це призвело до зростання частки імпортних нафтопродуктів на ринку України з 36% до 45% в 2010 році і, як наслідок, до того, що з шести великих НПЗ в країні працювали тільки два.
Зараз діяльність "Лівели" розслідує тимчасова комісія Верховної Ради з питань розслідування обставин і наслідків діяльності на українському ринку нафтопродуктів компанії "Лівела" та інших пов'язаних з нею юридичних осіб. "Але повноваження тимчасових слідчих комісій сильно обмежені, тому вона не в силах впливати на ринок", - говорить член парламентського комітету з питань ПЕК Олександр Гудима (фракція "БЮТ-Батьківщина"). У зв'язку з цим безмитне ввезення нафтопродуктів в Україну в будь-який момент може бути відновлене, вважає Геннадій Рябцев. "В Україні досі існує кілька десятків, якщо не сотень, ПІІ, які можуть у будь-який момент звернутися до суду і добитися безподаткового імпорту", - говорить він.
За його словами, для того, щоб запобігти появі нових "Лівела", необхідно внести зміни в закон "Про захист іноземних інвестицій в Україні". "Потрібно просто уточнити, що ПІІ можуть ввозити тільки ті продукти, які використовують для власних потреб", - говорить Рябцев. Але, на думку Олександра Гудими, якби влада була зацікавлена ​​в тому, щоб усунути безподаткове ввезення товарів у країну і розкрити ситуацію з "Лівелою", то з самого початку привернула б правоохоронні органи, а не Антимонопольний комітет.
За матеріалами:
Коммерсант-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас