Можливі втрати від позбавлення рейтингу "ААА" для Франції можуть скласти 5 млрд євро — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Можливі втрати від позбавлення рейтингу "ААА" для Франції можуть скласти 5 млрд євро

Казна та Політика
331
Можлива втрата першокласного кредитного рейтингу "ААА" може обернутися для Франції втратами до 5 млрд євро (7,1 млрд дол) на рік. Таку заяву зробила міністр бюджетного планування Франції Валері Пекресс, передає Reuters.
"Втрата найвищого кредитного рейтингу підштовхне Францію до активніших зовнішніх позик. Крім того, зростуть відсоткові ставки за держпаперами, що негайно призведе до щорічних втрат до 5 млрд євро на рік. А 5 млрд євро - це, наприклад, бюджет Міністерства юстиції", - заявила вона, закликавши колег з владної партії бути більш обережними.
Варто відзначити, що недавно Франція стала об'єктом непідтверджених чуток про можливе пониження її кредитного рейтингу, в результаті чого сильно постраждали французькі банки, чиї акції різко пішли вниз: Societe Generale втратив 19%, Credit Agricole - 12,9%, BNP Paribas - 10,9%.
Президент Франції Ніколя Саркозі навіть був змушений перервати свою відпустку і доручив уряду в тижневий термін розробити план заходів щодо скорочення держборгу. Він також пообіцяв, що мета скоротити дефіцит бюджету до 3% ВВП до 2013 року (у 2010 році - 7,1%) буде обов'язково досягнута.
Пізніше міністр економіки, фінансів та промисловості Франції Франсуа Баруен заявив, що немає підстав турбуватися про стан французького банківського сектора: банки країни цілком працездатні. Заява міністра перегукується зі словами глави Центрального банку Франції Крістіана Нуає, який у відповідь на заклик глави Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард провести рекапіталізацію банків ЄС заявив, що немає сенсу сумніватися в надійності французьких банків. "Центробанк, а також інші банки Франції показали приріст капіталу і зміцнили свої позиції. Економіка Франції тримається на банківській системі, яка користується повагою у всьому світі", - заявив Нуає.
У свою чергу в рейтинговому агентстві Standard & Poor's заявили, що французький уряд більш серйозно, ніж США, ставиться до вирішення бюджетних проблем, тому суверенному рейтингу Франції "ААА" нічого не загрожує. У Франції кращі фінансові потоки і нижчий дефіцит бюджету, ніж у США, хоча рівні заборгованості у цих країн порівнянні.
Також й інші рейтингові агентства - Moody's Investors Service і Fitch Ratings - підтвердили, що суверенний кредитний рейтинг Франції залишається на найвищій позначці "AAA". Прогноз з кредитного рейтингу Франції залишається "стабільним".
Нагадаємо, для протистояння кризі, яка охопила єврозону, уряд Франції ухвалив низку заходів щодо зниження бюджетного дефіциту на 12 млрд євро за 2011-2012 рр. здебільшого за рахунок скасування податкових пільг і введення податку для багатих.
За матеріалами:
РБК-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас