Ліквідація Нафтогазу не допоможе Україні отримати знижку на газ — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Ліквідація Нафтогазу не допоможе Україні отримати знижку на газ

Енергетика
889
2 вересня глава українського уряду Микола Азаров повідомив, що українська влада має намір ліквідувати компанію Нафтогаз України, що, за запевненням глави Кабміну, дозволить переглянути газові контракти з Росією. Але експерти запевняють, що навіть ліквідація Нафтогазу не допоможе Україні переконати Росію переглянути обсяг поставок блакитного палива і ціну на нього
"Нафтогаз, як суб'єкт господарювання, припинить своє існування, буде ліквідаційний період, і через певний час після настання всіх необхідних формальностей будуть діяти на цьому ринку зовсім інші нові компанії. І в силу цього всі угоди, які існують на сьогоднішній момент, будуть переглянуті", - заявив глава українського уряду Микола Азаров.
У Росії на подібну заяву Азарова відреагували блискавично. Глава Газпрому Олексій Міллер заявив, що шляхом ліквідації Нафтогазу дійсно можна забезпечити перегляд газових контрактів, але тільки в разі злиття української компанії з російським Газпромом.
Втім, українські експерти в сфері енергетики в перспективу злиття енергетичних концернів України і північного сусіда як і раніше не вірять. "На це питання офіційна Україна вже давала відповідь не один раз. Об'єднання Газпрому і Нафтогазу не буде, тому що це фактично злиття і наша країна (Україна) на це не піде", - прокоментував Фокус.ua заяву Міллера незалежний експерт з енергетичних питань Володимир Саприкін.
Такої ж точки зору дотримується і заступник директора центру "Психея" Геннадій Рябцев. "Ні про яке злиття не йдеться, оскільки дуже різні вагові категорії у партнерів. Це може бути поглинання, але я не думаю, що українська влада погодиться на будь-яке недружнє поглинання компанії, яка може приносити багатомільярдні прибутки", - сказав він.
Однак і на перегляд газових угод з Росією Україні також розраховувати не варто, переконаний провідний експерт енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. "Для Росії потрібні більш вагомі аргументи, щоб контракт був переглянутий на паритетних умовах. Росія стоїть дуже жорстко, і мені здається, що вона і далі буде стояти на тій же позиції, незважаючи на реструктуризацію Нафтогазу", - пояснив експерт.
За словами експертів енергетичного сектора, необхідність реструктуризації Нафтогазу назріла вже давно. "Це не нова ідея - вона давно існувала. Є програма економічних реформ президента і все йде за планом. Реформа Нафтогазу назріла давно. Будуть створені три компанії, які будуть займатися транспортуванням, видобутком та реалізацією природного газу", - пояснив Володимир Омельченко.
Геннадій Рябцев водночас заявляє про чотири окремі компанії-наступники Нафтогазу і підкреслює, що цілком можливо через політичну доцільність реструктуризація української енергетичної компанії буде прискорена.
"Можливо, ця реструктуризація у зв'язку з політичним подіями - арешт Юлії Тимошенко, необхідність перегляду газових контрактів - буде прискорена. Але ці плани існують, розробляються. Безумовно, Нафтогаз буде виступати проти, але якщо це рішення буде схвалене на політичному рівні, то слід очікувати на появу чотирьох структурних підрозділів на базі Нафтогазу. Це добувна, компанія, що транспортує, компанія, яка буде займатися переробкою, і не виключено, що компанія, яка займатиметься розподілом газових ресурсів між споживачами в Україні", - припускає Рябцев.
Але Олексій Нарбут, експерт з енергетичних питань, вважає інакше. Він упевнений, що в уряду немає жодної програми реструктуризації Нафтогазу і на місці компанії може з'явитися нова структура з такими ж проблемами.
"По-моєму, прем'єр не уявляє, що буде на місці Нафтогазу. Хто в Кабміні займається цим, хто відповідає персонально за ту структуру, яка з'явиться на його місці? І чи не буде це продовженням безславної історії, яка писалася Нафтогазом? Тому що можна створити структури, які будуть працювати за тими ж принципами, що і Нафтогаз - закритість, корупційні складові, непрозоре проведення тендерів, бажання витратити майбутні доходи, максимально влізаючи в кредити. Я стверджую: якщо не буде системних кадрових змін, якщо не буде розроблена стратегія модернізації всієї галузі, якщо ця модернізація не буде носити конкурентний характер, то які б химерні структури не виникали не місці Нафтогазу, то ефект буде такий самий", - резюмував Нарбут.
Євгенія Вецько
За матеріалами:
Фокус
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас