Експерти: Зобов'язання "Нафтогазу" при реорганізації ляжуть на правонаступників — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Експерти: Зобов'язання "Нафтогазу" при реорганізації ляжуть на правонаступників

Енергетика
376
Навіть якщо НАК "Нафтогаз України" буде розділений на окремі компанії за видами бізнесу, контракти з "Газпромом" (РФ) на транзит і постачання залишаться в силі - зобов'язання за ними перейдуть до правонаступників "Нафтогазу", нагадують експерти у зв'язку з прозвучали заявами керівництва України.
"Нафтогаз України" як суб'єкт господарювання припинить своє існування... - будуть діяти на цьому ринку зовсім інші нові компанії. І в силу цього всі угоди, які існують на сьогоднішній момент, будуть переглянуті", - вважає прем'єр-міністр України Микола Азаров.
Директор Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов заявив Агентству газової інформації (АГІ) про помилковість цього припущення: "З юридичної точки зору, очевидно, що якщо ви змінюєте одну компанію іншою, то вона є правонаступником".
Президент Інституту енергетики і фінансів Володимир Фейгін також наполягає, що "Україна повинна забезпечити наступність зобов'язань за контрактами. Вони складені дуже добре, окремий для транзиту і окремий для поставок. Навіть якщо "Нафтогаз" буде ліквідовано, все одно буде компанія, яка буде займатися транзитом і компанія для поставок, вони і стануть тоді сторонам контракту. Неможливо уявити, що контракти повиснуть у повітрі і наївно розраховувати, що зміна юридичних осіб спричинить зміну ціни".
Фейгин припустив, що Україна, напевно, прагне до вступу в європейське енергетичне співтовариство, і для цього хоче розділити "Нафтогаз" за видами діяльності. "Це нормальна практика, в Європі це вже відбулося, але на виконання контрактів не вплинуло. Але завдання регуляторних органів у тому, щоб забезпечити спадкоємність контрактів. Чинні контракти цілком застосовні для розділення "Нафтогазу" за видами діяльності", - підкреслив він.
Ідею ліквідації "Нафтогазу" для підриву контрактної основи між Росією і Україною Симонов порівняв з "поведінкою страуса, який ховає голову в пісок і думає, що його не видно".
"Державна компанія бере на себе зобов'язання на 19 років, підписується міжурядова угода на цей же рахунок. Як можна говорити, що ми ліквідуємо "Нафтогаз"? Це означає, що тепер немає контрактів? Вони відкрито шантажують, починають нову газову війну. Це означає, що завтра Україна почне брати газ просто з труби, мотивуючи це тим, що вартість завищена, а контракту немає. І все скінчитися січнем 2009 року", - попереджає експерт.
Симонов попередив про небезпеку останніх заяв українського керівництва для Євросоюзу. "У мене відчуття, що ми самостійно з цими людьми з Києва не впораємося, бо пояснити їм логіку, що так порушують норми міжнародного права, мені здається, вже неможливо. Я очікую, що ми повернемося до формату тристоронніх угод", - зазначив він.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас