Німці хочуть переписати конституцію Євросоюзу — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Німці хочуть переписати конституцію Євросоюзу

Казна та Політика
438
Міністр фінансів Німеччини Вольфганг заявив про необхідність модернізації Лісабонського договору - свого роду "конституції" Євросоюзу, за якою країни ЄС живуть з 2009 року, повідомляє Agence France-Presse з посиланням на німецьку пресу.
За словами міністра, центральні органи влади ЄС у Брюсселі повинні отримати набагато більше повноважень у фінансовій та економічній сфері, ніж зараз.
Шойбле підкреслив, що розуміє, наскільки болючим і непростим може стати процес перегляду настільки фундаментального документа. Проте, вважає він, в умовах важкої кризи, що набирає обертів у єврозоні, зробити це все одно необхідно.
Раніше з подібними заявами виступала і канцлер ФРН Ангела Меркель. У березні 2011 року вона, зокрема, заявила, що зміни в угоді потрібні для того, щоб ЄС міг більш ефективно і оперативно реагувати на економічні труднощі, з якими стикається Євросоюз.
Підписаний у 2007 році, Лісабонський договір набув чинності в 2009 році після загальноєвропейських дебатів, а також низки ратифікацій і референдумів в країнах-учасницях. У 2008 році його набуття чинності опинилося під загрозою через відмову Ірландії підтримати документ, проте пізніше жителі цієї країни змінили свою думку.
Наразі деякі країни, що входять в зону євро, відчувають серйозні економічні труднощі, пов'язані із занадто високими державними витратами на тлі невисоких надходжень до бюджету. "Розплачуватися" за відсутність бюджетної дисципліни в цих країнах доводиться всім державам єврозони, причому Німеччина несе найбільше навантаження.
Як повідомлялося раніше, один з найбільш відомих і успішних інвесторів світу Джордж Сорос заявив, що повне вирішення кризи євро можливе при створенні режиму єдиних облігацій єврозони і механізму виходу країн з блоку, а також при реформі та рекапіталізації банківської системи.
За матеріалами:
Лента.РУ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас