Банки США припинять практику "автоматичного підписання" іпотечних документів — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Банки США припинять практику "автоматичного підписання" іпотечних документів

Кредит&Депозит
485
Ряд американських банків має намір покінчити з практикою автоматичного підписання документів, що ініціюють відчуження іпотечного житла за несплату. Застосування такої практики вже призвело до великого скандалу, розслідування і судових розглядів.
Як повідомляє "Комерсант" з посиланням на статтю The Wall Street Journal, американські фінансові корпорації Goldman Sachs і Ocwen Financial намір укласти з регуляторами, що відповідають за нагляд за ринком іпотечного кредитування, угода, в рамках якого банки припинять практику "автоматичного підписання" іпотечних документів.
Скандал з "автоматичним підписанням" розгорівся у вересні минулого року. Тоді з'ясувалося, що службовці найбільших американських банків, що займаються обслуговуванням іпотечних позик і подачею документів на відчуження житла, підписували сотні таких паперів не читаючи (у США цей скандал охрестили robo-signing scandal - "скандал з автоматичним підписанням документів"), в результаті чого у багатьох позичальників житло могло відчужуватися необґрунтовано. На тлі скандалу банки JP Morgan, Ally Financial і Bank of America почали внутрішню перевірку і призупинили конфіскацію житла в ряді штатів. У жовтні найбільший в США банк за розміром активів - Bank of America - виявив помилки у своїй документації з відчуження іпотечного житла за несплату. Банк визнав, що більш ніж в 100 тис. випадків було припущено помилок, таких як брак потрібних підписів, відсутність деяких документів, невідповідність інформації про житло і платіжної історії з нього. Тоді на тлі скандалу, що розгорівся Bank of America і ще один великий банк, JP Morgan, тимчасово призупинили процедуру відчуження житла для перевірки відповідних документів.
Скандал з "автоматичним підписанням" супроводжується гучними судовими позовами. Так, фонд American Home Mortgage Servicing, що належить відомому американському мільярдерові Уілбуру Россу, подав позов до іпотечної компанії Lender Processing Services, звинувативши її в автоматичному підписанні документів з більш ніж 30 тис. іпотечних заставних. "Відповідач практикував автоматичне підписання іпотечних закладних, що призвело до того, що наш фонд зіткнувся з величезною кількістю судових розглядів", - говориться в позові фонду Уілбура Росса.
Відповідно до угоди між владою, Goldman Sachs і Ocwen Financial банки зобов'язуються провести ретельну перевірку всіх документів щодо відчуження і не виключають, що в ряді випадків для позичальників можуть бути зроблені послаблення. Втім, деякі спостерігачі відзначають, що досі за цю практику, яка призвела до незаконного відчуження будинків у іпотечних позичальників, так ніхто і не поніс відповідальності.
За матеріалами:
Коммерсантъ
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас