Європейська Бізнес Асоціація просить уряд України скасувати експортні мита на зерно — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Європейська Бізнес Асоціація просить уряд України скасувати експортні мита на зерно

Аграрний ринок
293
Європейська Бізнес Асоціація просить уряд України найближчим часом скасувати вивізне мито на зерно.
Як відзначається в прес-релізі асоціації, вона направила Кабінету міністрів відповідний відкритий лист.
"Європейська Бізнес Асоціація та члени комітету зернових і олійних культур, що об'єднує 17 провідних компаній агросектору та представляє інтереси як експортерів зернових культур, так і безпосередньо виробників, підтримують ініціативу Міністерства аграрної політики і продовольства про внесення змін до закону "Про митний тариф" і просять якомога швидше скасувати експортні мита на деякі зернові культури, не вводячи натомість інших обмежень на експорт", - йдеться в повідомленні.
Необхідність термінового скасування мит асоціація пояснює тим, що осінь є періодом укладення контрактів на поставку зерна, а зволікання з цим рішенням може не дозволити Україні досягти високих показників експорту.
Європейська Бізнес Асоціація відзначає, що введення експортних мит негативно позначилося на обсягах експорту зерна з країни, а також призвело до зниження внутрішніх цін на нього і практично збитковості зерновиробництва. Держава, в свою чергу, на думку асоціації, недоотримує валютних надходжень.
Як повідомлялося, Україна з 1 липня 2011 р. до 1 січня 2012 року ввела мито на експорт пшениці (9%, але не менше EUR17 за тонну), кукурудзи (12%, але не менше EUR20 за тонну) і ячменю (14 %, але не менше EUR23 за тонну).
З початку поточного маркетингового року експорт зерна з України йде низькими темпами, що, за словами експертів, пов'язано саме з дією вивізних мит.
За останніми прогнозами Мінагропроду України, урожай зерна в країні в поточному році перевищить 50 млн тонн, тоді як в 2010 році Україна зібрала 39,3 млн тонн.
Експорт зерна в поточному МР очікується в обсязі 25 млн тонн проти 12 млн тонн у минулому маркетинговому році.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас