Кредитне гальмування — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Кредитне гальмування

Кредит&Депозит
1156
Приріст обсягу кредитів, виданих у липні 2011 р., склав 4,6 млрд. грн., підрахували аналітики Національного банку України, досягнувши тим самим позначки в 769,6 млрд. грн. Втім, цілком позитивні, на перший погляд, дані мають негативний відтінок, якщо поглянути на так звані нові кредити. Так, за даними регулятора, загальний обсяг виданих кредитів у липні зменшився до 113,9 млрд. грн., тоді як місяцем раніше ця сума склала 114,5 млрд. грн. Таким чином, обсяги кредитування у річному численні впали на відсоток у порівнянні з червнем, коли ця цифра склала 2,5%.
Фахівці пов'язують низький попит на кредити в першу чергу з сезонним зниженням ділової активності в період відпусток і фундаментальними факторами. "Економіка України зараз перебуває під тиском сповільнення зростання світового ВВП, а також збільшення фінансової нестабільності в розвинених країнах Європи та США. Враховуючи, що зростання кредитів відбувалося виключно за рахунок корпоративних позик, то ослаблення попиту на експортних ринках негативно вплинуло на перспективи розвитку багатьох українських компаній і, відповідно, на їхні інвестиційні плани", - прояснює ситуацію аналітик ІК Phoenix Capital Олександр Лозовий.
Ще однією причиною сповільнення кредитування було скорочення ліквідності в банківській системі, що виникла в результаті жорстких адміністративних заходів НБУ. Дані заходи, за словами експертів, були прийняті з метою подолання локальної кризи на валютному ринку, а також інфляції, яка теж є однією з причин сповільнення видачі кредитів. "Складно визначити, який з факторів був ключовим, однак разом вони викликали неймовірне зростання попиту на валюту в липні, і НБУ був змушений продавати валюту з резервів і паралельно знижувати ліквідність (збільшувати норми резервування тощо)", - роз'яснює економіст ІГ "Арт-Капітал" Олег Іванець.
Зараз НБУ продовжує дотримуватися такої ж політики. "На міжбанківському ринку ресурси подорожчали, що веде до подальшого гальмування кредитування", - говорить керівник аналітичного підрозділу групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ICU) Олександр Вальчишен.
А тому можна з упевненістю зазначити, що всі вищезгадані фактори все ще впливають на кредитування в країні. Втім, як запевняє заступник голови правління ПУМБ з корпоративного бізнесу Олексій Волчков, серпень взагалі зазвичай не найактивніший з точки зору кредитування місяць. Але вже у вересні банкір очікує подальшого зростання кредитного портфеля банків. "Враховуючи, що в другому півріччі очікується звичайне сезонне збільшення кредитування за всіма основними напрямками, ми очікуємо загальний приріст кредитного портфеля на рівні 12%", - говорить він.
За прогнозами фінансового директора компанії "Простобанк Консалтинг" Олександра Сєдих, у вересні також варто очікувати пожвавлення на ринку кредитування населення і юридичних осіб. "Думаю, що за підсумками 2011 р. банківська система країни покаже приріст близько 20-30%. В основному за рахунок споживчого кредитування, включаючи бланкові позики та карткові продукти, а також великого бізнесу", - пророкує голова наглядової ради "Банку Національний кредит" Андрій Оністрат.
Менш оптимістичний у прогнозах начальник відділу аналізу фінансових ринків "ІНГ Банку" Олександр Печеріцин. За його словами, темпи зростання кредитування до кінця 2011 р. залишаться невисокими, оскільки не всі банки готові починати активно нове кредитування, а волатильність ліквідності також обмежує їхні можливості.
Також вважає і старший аналітик ІК "Трійка Діалог Україна" Євген Гребенюк. "Темпи зростання кредитного портфеля банків збережуться до кінця року на рівні 1-1,5% на місяць. Це зростання буде генеруватися в основному корпоративним сегментом. Роздрібні кредити не відновлять зростання, поки існують регулятивні акти, що обмежують видачу валютних кредитів фізособам", - сказав він.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас