Португалія має намір підвищити податки, скоротити видатки, збалансувати бюджет до 2015 року — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

Португалія має намір підвищити податки, скоротити видатки, збалансувати бюджет до 2015 року

Казна та Політика
183
Уряд Португалії має намір досягти майже бездефіцитного бюджету до 2015 року, а для цього хоче підвищити податки на корпорації і найбагатших громадян, а також здійснити безпрецедентне скорочення видатків і прискорити темпи скорочення держапарату, заявив міністр фінансів країни Вітор Гаспар, який представив у середу чотирирічний бюджетний план.
У планах уряду, уточнює газета The Wall Street Journal, знизити показник бюджетного дефіциту з 9,1% ВВП торік і 5,9% в 2011 році і до 4,5% в 2012 році, до 3% ВВП, передбачених основоположними угодами про створення єврозони, - в 2013 році і, врешті, 0,5% ВВП до 2015 року.
Таких амбітних цілей уряд має намір досягти, незважаючи на очікуваний спад в економіці на рівні 2,3% в поточному році і на 1,7% - у наступному. Мінфін Португалії очікує, що в 2013 році економіка країни зросте на 1,2%.
До 2013 року очікується також стабілізація на ринку праці: за прогнозами уряду, пік безробіття на рівні 13,2% буде пройдено вже в наступному році.
Уряд розробив низку податкових заходів, які, як очікується, дозволять залучити до доходів бюджету додатково 100 млн євро на рік. Серед пропозицій Мінфіну Португалії - введення додаткового 3%-вого податку на прибуток корпорацій, якщо він становить понад 1,5 млн євро, а також додатковий податок у розмірі 2,5% на доходи найбагатших громадян країни, повідомляє агентство Bloomberg.
Крім того, планується підняти податок на приріст капіталу на 1 в.п. - до 21%.
В цілому уряд має намір скоротити видатки на 2 євро на кожен євро додаткового доходу.
Раніше португальська влада вже прийняла рішення про тимчасове призупинення індексації та підвищення зарплат бюджетників, а також про урізання пенсій вище 1,5 тис. євро на місяць. При цьому скасовується або урізається низка податкових пільг, а також буде підвищено ПДВ на деякі товари та послуги.
Крім того, уряд пішов на скорочення вихідної допомоги для держслужбовців, знизив для компаній внески до фондів соціального страхування, скасував обмеження на зростання орендної плати, реорганізував структуру муніципалітетів і закрив низку держустанов.
Уряд тепер має намір скорочувати кількість держслужбовців приблизно на 2% на рік в період з 2012 по 2014 рік. Раніше йшлося про скорочення на 1% на рік.
В цілому, пише газета Financial Times, до 2015 року суспільно-державні видатки планується скоротити на 7 в.п. - до 43,5% ВВП.
Обсяг держборгу в поточному році, як очікується, складе 100,8% ВВП, досягне пікового значення на рівні 106,8% ВВП в 2013 році, а потім почне скорочуватися.
Приріст ВВП Португалії у другому кварталі був нульовим порівняно з рівнем перших трьох місяців цього року, коли економіка скоротилася на 0,6%. У річному численні ВВП скоротився у квітні-червні на 0,9%.
За матеріалами:
Інтерфакс-Україна
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас