На банкірів чекає борговий листопад — Finance.ua
0 800 307 555
0 800 307 555

На банкірів чекає борговий листопад

Кредит&Депозит
1944
За статистикою, борги з тривалим простроченням (180 днів) виникають в основному за беззаставними кредитами. Завжди є певний відсоток боржників, які не платять не тому, що не хочуть, а тому, що у них просто немає ні грошей, ні будь-яких джерел фінансування. "Через те, що суми боргів за беззаставними кредитами невеликі, банки відкладають початок судового провадження, тобто з боржником вже ніхто не працює, але до суду справу поки не направляють, - говорить директор компанії "ЕОС Україна" Олексій Тесленко. - Настає період між активною роботою на досудовій стадії і подачею позову. У цей час у неплатника складається хибне враження, що про його борг забули". Надалі, як показує практика, всі методи софт-колекшн на нього вже не діють. "Якщо на ранній стадії стягнення донесення інформації про можливі наслідки несплати і створення атмосфери терміновості ще можуть вплинути на боржника, то після перерви в роботі боржник вже виробляє імунітет до подібних методів і просто їх ігнорує", - відзначає експерт.
Хоча іноді банки дійсно "забувають" про заборгованість, якщо вона не була до цього продана колекторам. "Борги з таким простроченням генерують дуже малий дохід, який часто не покриває витрати на стягнення з боку банку, - уточнює Ашот Арутюнян, директор з розвитку бізнесу та стандартів якості компанії ССG. - У той же час вони реально можуть бути стягнуті колекторами законними методами, включаючи різні способи продовження підсудності, передбачені українським законодавством".
При цьому банк, утримуючи цей борг у себе і не займаючись стягненням, не тільки знижує прибутковість своїх вкладників, тому що тримає сміттєвий актив, долар, з кожним роком, а й "розбещує" інших боржників, які роблять для себе хибні висновки про те, що з кредитором можна грати в такі ігри.
На думку Олексія Тесленка, є два шляхи, які можуть змусити "безперспективного" боржника оплачувати борг: почати судове провадження або ж знайти компроміс з неплатником. "Пошук компромісного рішення на такому тривалому терміні прострочення - особлива технологія стягнення, яка використовується колекторами в розвинених країнах. Вона вимагає особливих знань і досвіду планування", - вважає Тесленко. Але якщо кредитор правильно прорахував можливі надходження і готовий іти на поступки, від портфеля, який раніше не приносив ніякого доходу, можна добитися до 10-15% повернення.
"При сучасному рівні розвитку IТ-систем про борг не забувають ніколи. Або зараз поточна сума боргу, або через два-три роки сума, що збільшилася в рази за рахунок відсотків, штрафів, пені та витрат на стягнення", - "обнадіює" несумлінних позичальників Арутюнян.
За матеріалами:
Экономические Известия
Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter , щоб повідомити про це.

Поділитися новиною

Підпишіться на нас